Plenković: “Pristupamo BiH kao partner, želimo pomoći”

Prvi službeni posjet, Bosni i Hercegovini, novi hrvatski premijer Andrej Plenković počeo je u petak u Sarajevu, gdje se na početku susreo s Denisom Zvizdićem, predsjedateljem Vijeća mnistara BiH.

Predsjednik HDZ-a, koji će tijekom petka posjetiti još Kiseljak i Mostar, na konferenciji za medije u Vijeću ministara naglasio je kako se nada da će s vodstvom susjedne zemlje njegova Vlada riješiti neka od otvorenih pitanja i pomoći susjedu na putu prema pristupanju Europskoj uniji:

“Hrvatska vlada, ali i sve druge institucije, pomoći će BiH u funkcioniranju i održavanju stabilnosti zemlje, a pogotovo na njezinom europskom putu. Kolege iz Europskog parlamenta i ja proteklih smo godina u tom kontekstu pokazali koliko se može pomoći kad ste dio europskih institucija, kada ste zemlja koja je nedavno pristupala EU i NATO-u i kada bez ikakvih rezervi s najboljom namjerom želite pomoći i konkretno pomažete BiH. Došli smo kao prijatelji, da u vremenu koje je pred nama ostvarimo stabilnu i partnersku političku suradnju, napredak u gospodarskoj suradnji. Pokušat ćemo riješiti niz pitanja koja su godinama rezidualna.”

Upitan hoće li se Hrvatska miješati u unutarnju politiku Bosne i Hercegovine, hrvatski premijer je rekao: “Koncept nemiješanja u druge zemlje je iz 19. stoljeća i početka 20. Svijet je globaliziran, Europa se integrira te su fine nijanse između podijeljenih i posebnih nadležnosti. Pristupamo BiH kao partner. Ustavnopravna pitanja jednom moraju doći na red. 21 godinu smo poslije Daytonskog sporazuma, koji je svojim aneksima definirao ustavnu arhitekturu BiH. Rješenja koja će u budućnosti definirati ustroj i odnose između naroda i svih građana u BiH moraju doći iz BiH. Mi smo tu da pomognemo. Želimo da Hrvati budu konstitutivan narod, i to ravnopravan. U prošlosti je bilo situacija kad to nije bilo tako. Mislim da je to svima poznato i jasno.”

Hrvatskoj je interes, rekao je Plenković, da se status hrvatskog naroda kao najmalobrojnijeg u potpunosti realizira. “O modelima unutarnjeg ustrojstva BiH najvažnije je postići konsenzus političkih stranaka i institucija. Hrvatska i drugi akteri međunarodne zajednice tu više mogu biti pomagači nego kreatori”, komentirao je.

Protokolom posjeta predviđeni su susreti u Sarajevu sa predsjedavajućim i zamjenicima predsjedavajućeg oba doma Parlamentarne skupštine, sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH, sa reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH Huseinom ef. Kavazovićem, vrhbosanskim nadbiskupom, kardinalom Vinkom Puljićem, kao i članovima HKD Napredak.

Plenković u petak obilazi i Kiseljak, a u večernjim satima dolazi u Mostar, gdje će se susresti s mostarsko-duvanjskim biskupom mons. Ratkom Perićem i gvardijanom Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla u Mostaru fra Ikom Skokom.

U subotu će posjetiti Sveučilište u Mostaru, sastat će se s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora te će posjetiti Dom za siromašne studente Franjevačkog samostana i obići gradilište Hratskog narodnog kazališta u Mostaru.

Opširnije u Dnevniku u 19 sati.