Plenković s više od 90 potpisa dobio mandat za sastavljanje Vlade

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović povjerila je mandat za sastavljanje nove Vlade predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću, koji je na Pantovčak donio više od 90 glasova potpore novoizabranih saborskih zastupnika.

Osim HDZ-ovog 61 zastupnika, Plenković je dobio potporu 14 zastupnika MOST-a nezavisnih lista, svih osam predstavnika nacionalnih manjina i još nekoliko zastupnika.

Prema Ustavu, čelnik najveće hrvatske stranke u roku od 30 dana od dobivanja mandata Saboru mora predstaviti sastav i program nove Vlade te zatražiti glasovanje o povjerenju.

Konstituirajuća sjednica devetog saziva Hrvatskog sabora održat će se u petak, 14. listopada. Dosadašnji predsjednik Sabora, Željko Reiner iz HDZ-a, predat će svoje mjesto Boži Petrovu, čelniku MOST-a, koji je s Plenkovićem dogovorio da će poslije dvije godine tu poziciju predati članu HDZ-a.

HDZ i partneri pobijedili su na prijevremenim parlamentarnim izborima 11. rujna, a krajem prošlog tjedna postigli su dogovor o koaliciji s MOST-om, koji je potvrdio da je treća politička snaga u zemlji.