Plenković u utorak u Livnu, Širokom Brijegu i Mostaru

Hrvatski premijer Andrej Plenković u utorak i srijedu je u službenom posjetu Bosni i Hercegovini, a tom prigodom posjetit će Livno, Široki Brijeg i Mostar.

U pratnji predsjednika Vlade RH bit će državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas i državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić.

Plenković će s predstavnicima državnih i lokalnih vlasti razgovarati o razvojnim, infrastrukturnim, gospodarskim i kulturnim projektima koje u Bosni i Hercegovini sufinancira Vlada Republike Hrvatske.

Hrvatski premijer prvo će posjetiti Livno, gdje je u 14 sati planiran sastanak s načelnikom Općine Livno Lukom Čelanom, a nakon toga će visoko izaslanstvo posjetiti Srednju strukovnu školu Silvija Strahimira Kranjčevića.

Plenkovićev dolazak u Široki Brijeg očekuje se oko 16:30 sati. Ondje će premijer posjetiti Franjevački samostan i obići Franjevačku galeriju, a nakon toga sastat će se s gradonačelnikom Mirom Kraljevićem.

U Mostaru će hrvatski premijer u 18 sati na prigodnoj svečanosti otvoriti Pučku kuhinju “Fra Didak Buntić”, a potom će u 19 sati sudjelovati na svečanoj akademiji u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača povodom obilježavanja stote obljetnice spašavanja hercegovačke djece od gladi i smrti.

Otvaranje pučke akademije i svečana akademija održat će se na stotu obljetnicu velikog pothvata fra Didaka Buntića koji je iz Hercegovine od 1917. do 1919. na sjever Hrvatske prebacio oko 17 tisuća mališana spasivši ih od gladi i smrti u okviru humanitarne akcije koja je uz hercegovačku obuhvatila i djecu iz Istre, s Kvarnera, iz Dalmacije i Slovenskog primorja.

U srijedu Plenković će posjetiti Hrvatski dokumentacijski memorijalni centar Domovinskog rata u BiH koji je utemeljen u kolovozu 2013. kao znanstvena ustanova, a svoj posjet završit će obilaskom Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.