Po nalogu Islamske zajednice svaki treći glas išao je Komšiću

Novoizabrani član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kaže kako je otvoren za razgovore o svim temama i suradnju s političarima koji dijele stavove SNSD, poput lidera HDZ Dragana Čovića. Dodik je za Srpski telegraf rekao kako se s Čovićem složio da treba raditi na promjenama Izbornog zakona kojim bi se osiguralo da svaki od tri entiteta ima pravo glasovati samo za svoje predstavnike.

Promjene tog zakona neophodne su, jer je, objašnjava, na posljednjim izborima Čović dobio najviše glasova hrvatskog naroda, HDZ osvojio više glasova nego ikad, ali on nije postao član Predsjedništva, prenosi Tanjug. ”To se dogodilo zato što su Bošnjaci po nalogu Islamske zajednice glasovali za Komšića i omogućili da on pobedi usprkos stvarnoj volji hrvatskog naroda. Bošnjaci su svaki treći glas dali Komšiću i uveli ga u Predsjedništvo”, rekao je Dodik. Na pitanje hoće li SNSD i HDZ formirati postizbornu koaliciju, Dodik kaže da bi ona mogla biti programska.

”Radit ćemo na stvarima oko kojih postoji zajednički interes u službi BiH. Međutim, to što HDZ zagovara ulazak u NATO ne podržavamo, tu nema usuglašavanja i jasno je da bez naše volje toga nema”, rekao je Dodik. Prema njegovim očekivanjima, formiranje vlasti u BiH će potrajati. ”S druge strane, poslije izbora u RS sve je pod kontrolom i očekujem da će organi biti formirani već u prvoj polovini prosinca”, zaključio je Dodik.