Pobjedniku UEFA-ine Lige nacija 7,5 milijuna eura

Europska nogometna federacija (UEFA) potvrdila je nagradni fond novoosnovane Lige nacija koja kreće za šest mjeseci, a on će iznositi 76,25 milijuna eura, prenosi HRT.

Hrvatska reprezentacija će zaigrati u najjačoj ligi (Liga A), a izvučena je u skupini A4, zajedno s Engleskom i Španjolskom i borit će se za ukupno 7,5 milijuna eura.

Samo za natjecanje u Ligi A ‘Vatreni’ će zaraditi 1,5 milijuna eura. Pobjeda u našoj skupini donosi još 1,5 milijuna eura, a trijumf na završnom ‘Final Fouru’ dodatnih 4,5 milijuna eura.

Uz Hrvatsku, među 12 najjačih europskih nacionalnih selekcija nalaze se još Njemačka, Portugal, Belgija, Španjolska, Francuska, Engleska, Švicarska, Italija, Poljska, Island i Nizozemska, a te su momčadi smještene u četiri skupine s po tri reprezentacije.

U skupini 1 igrat će Nizozemska, Francuska i Njemačka, u skupini 2 Island, Švicarska i Belgija, a u skupini 3 Poljska, Italija i Portugal. Pobjednici skupina borit će se na završnom turniru (polufinala, susret za treće mjesto, finale) u lipnju 2019. godine za naslov pobjednika Lige nacija, a posljednjeplasirane momčadi iz svake skupine ispast će u niži rang natjecanja, Ligu B.

U novom natjecanju sudjeluje ukupno 55 reprezentacija, a prvo izdanje Lige nacija bit će odigrano od rujna do studenog 2018. godine, poslije Svjetskog prvenstva u Rusiji.

NAGRADNI FOND:

SUDJELOVANJE
Liga A: 1,5 milijuna eura
Liga B: milijun eura
Liga C: 750.000 eura
Liga D: 500.000 eura

POBJEDNICI SKUPINA
Liga A: 1,5 milijuna eura
Liga B: milijun eura
Liga C: 750.000 eura
Liga D: 500.000 eura

ZAVRŠNI FINAL FOUR (pobjednici četiri skupine iz Lige A)
Pobjednik: 4,5 milijuna eura
Drugi: 3,5 milijuna eura
Treći: 2,5 milijuna eura
Četvrti: 1,5 milijuna eura