Kako poboljšati zdravlje stanovništva?

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku u razdoblju od 2010. – 2016. u FBiH zabilježen je negativan demografski trend i smanjenje ukupnog broja stanovnika. Visokorizična ponašanja, ali i uvjeti u kojima stanovnici BiH odrastaju i žive rezultiraju opasnim bolestima s često smrtonosnim posljedicama.

Probleme s kojima se svakodnevno susreću i suočavaju građani naše zemlje, prepoznala je Švicarska agencija za razvoj. U suradnji sa Svjetskom bankom, Federalnim ministarstvom zdravstva i lokalnim zajednicama radit će se na promociji zdravih stilova života.

“Prezentacijom navedenog projekta nazočnima ćemo nastojati promovirati zdrave stilove života. Usredotočit ćemo se na kontrolu upotrebe duhana, alkohola i tako dalje, a onda promociju zdravih navika u prehrani, te poticanje povećanja fizičke aktivnosti” rekla je Ana Holt, predstavnica Svjetske banke u BiH.

Pored Zenice, Doboja i Zvornika, važnost prevencije u zdravstvu prepoznao je i Grad Mostar, zbog čega se i uključio u ovaj projekt. Kako ističu iz Gradske uprave, sistematski pregledi u mostarskim Osnovnim školama provode se redovno, no rezultati su poražavajući.

Kako bi se planirani projekt uspješno proveo, predviđeno je uključivanje cijele zajednice, odnosno vrtića, škola, zdravstvenih ustanova, vjerskih zajednica, nevladinih organizacija, sportskih udruga i medija. Projekt bi trebao započeti s ovom školskom godinom i trajati 18 mjeseci.