Počela MOSTIMUN konferencija

Već desetu godinu za redom studenti mostarskog Sveučilišta i Univerziteta Džemal Bijedić, uspješno organiziraju jedan od najvećih studentskih projekata po uzoru na rad Ujedinjenih naroda. Riječ je o međunarodnoj konferenciji Mostimun koja je okupila preko 60 izaslanika iz BiH i zemalja regije. Podijeljeni su u četiri vijeća. Raspravljaju o pitanjima vezana za UN-ove operacije održavanja mira u svijetu, kao što su Izraelsko-pakistanski sukobi, Jemenski građanski rat, izolacija Katara, suradnja EU-a u području sigurnosti i obrane.

Ovu 10.jubilanu Mostimun konferenciju otvorio je šef misije OESS-a Bruca Berton.

“Mostimun je odlična prilika za mlade kako bi se više uključili u međunarodne odnose, pa i da razmisle o karijeri u tom području. Tako će naučit koja su ključna pitanja koja brinu sve nas u svijetu, i kako je svijet mali kad se razgovara o takvim problemima. I smatram kako je Mostar savršeno mjesto da se okupimo u ovom sastavu jer postoji simbol mosta koji predstavlja zajedništvo”, kazao je Berton.

Glasnogovornica MOSTIMUN-a 2018. Gabrijela Arapović naglasila je važnost ove studentske međunarodne konferencije,

“Na taj način uspostavljamo dijalog i predstavljamo Mostar u boljem svjetlu, a BiH stavljamo u fokus kao mjesto traženja rješenja za goruće probleme u svijetu”, kazala je Arapović.

Poštuje se engleski jezik kao službeni jezik konferencije, stručna terminologija UN-a, čak i formalni kodeks oblačenja. Ovo je idealna prilika za sve studente kako bi došli u dodir s različitim kulturama, naučili o drugima, ali i kako bi naučili nešto novo o sebi. Konferencija traje četiri dana i završava u nedjelju.