Počelo “trganje”, hladnoća i suša “obrale” 50 do 80% grožđa

Nakon što je ove godine nešto ranije počelo “trganje” na 250-ak hektara plantažnih vinograda Vinarije “Čitluk” i na 1100 Ha plantažnih vinograda ovdašnjih vinogradara, zbog obilne kiše berba grožđa nakratko je bila prekinuta.

Veći slador
Po prestanku kiše broćanski vinogradari ponovno su krenuli u berbu grožđa koje je zbog obilja sunca i topline izuzetno kvalitetno i sadrži 22 do 23 posto sladora.

Iako je zbog travanjske hladnoće i dugotrajne suše urod više nego prepolovljen, vinogradari zadovoljno trljaju ruke jer znaju da će od ovogodišnjeg iznimno kvalitetnog grožđa proizvesti vrhunska vina žilavku i blatinu.

Od jučer je Broćansko vinogorje “oživjelo”, ovog će se vikenda “trgati” na sve strane, vinogorjem će ponovno brujati kamioni, traktori, freze i drugi strojevi natovareni grozdovima punim sladora, a u vinogradima će biti sve više berača koji će radosno sabirati ljetinu.

Po tradicionalnom broćanskom običaju, i ove su godine mnogi Brotnjaci koji rade u inozemstvu, za “trganje” došli u rodni kraj kako bi se sa svojom rodbinom i prijateljima radovali skromnom urodu i vrhunskoj kakvoći grožđa – tim blagodatima plodne hercegovačke zemlje i žarkog sunca.

Dok će idućih dana “trgači” diljem Brotnja brati grožđe, stariji i iskusniji vinogradari i vinari pripremat će podrume, muljače, badnje i bačve za prihvat glasovitih vinskih sorti grožđa žilavke i blatine i njihovu preradu u istoimena vina vrhunske kakvoće.

Opojni miris mošta
Od sada će u podrumima broćanskih vinogradara muljače danonoćno gnječiti bobice grožđa i pretvarati ih u slatki mošt, a Brotnjom će se širiti i osjećati opojni i neodoljivi miris i okus mošta i mladog vina.

Sve do kraja “trganja” svake večeri do kasno u noć iz nekoliko tisuća malih i 40-ak većih vinskih podruma.

Unatoč tomu što su im hladnoća i suša “obrale” 50 do 80 posto grožđa, Brotnjaci će ipak izraziti zadovoljstvo za uspješno obavljen jednogodišnji mukotrpni trud u vinogradima.

Izvor: Jabuka.tv