Počeo britanski referendum o Europskoj uniji

Građani Velike Britanije u četvrtak će na referendumu odlučiti žele li ostati u Europskoj uniji ili izaći iz te međunarodne organizacije. Birališta su otvorena u sedam sati po lokalnom vremenu, a zatvorit će se u 22 sata. Oko 46 i pol milijuna ljudi ima pravo glasa.

Građanima je postavljeno pitanje “Treba li Ujedinjeno Kraljevstvo ostati član Europske unije ili napustiti Europsku uniju?” Koja god strana dobije više od polovice ukupnog broja glasova, pobijedit će na referendumu poznatom pod nadimkom “Brexit”, a koji je tek treći u povijesti Britanije. Ankete sugeriraju da je javno mnijenje podijeljeno oko ovog pitanja, a blaga prednost daje se zagovornicima ostanka.

Referendum je bio predizborno obećanje premijera Davida Camerona iz Konzervativne stranke. Cameron se zalaže za ostanak u Europskoj uniji, kao i najjača oporbena, Laburistička stranka. Čelnici Europske unije podržali su ostanak Britanije, kao i predsjednik SAD-a Barack Obama.

Među zagovornicima izlaska iz Europske unije je desničarska stranka UKIP na čelu s Nigelom Farageom, kao i dio Konzervativne stranke. Britanci su posljednji referendum o ostanku u Europskoj uniji imali 1975., pa je jedan od argumenata zagovornika izlaska bio da građani neće biti u stanju odlučiti o ovom pitanju u sljedećih 50 godina. Izlazak iz Europske unije podržali su, između ostalih, i ruski predsjednik Vladimir Putin te Donald Trump, republikanski kandidat za američkog predsjednika.