Počeo tjedan borbe protiv bolesti srca u Mostaru

Kardiovaskularne bolesti su ubojice broj jedan u svijetu, a ono što je specifično za Mostar je sve više mladih koji pate od ovih bolesti. Povodom obilježavanja Svjetskog dana srca, u Mostaru će se održati različte aktivnosti kako bi se potaknula svijest o postojanju ovih bolesti.

Svake godine kardiovaskularne bolesti odgovorne su za 17,5 milijuna prijevremenih smrtnih slučajeva. Do 2030. godine na svjetskoj razini ovaj broj će se povećati na 23 milijuna. Samo u Hercegovini 53 posto oboljelih je od kardiovaskularnih problema.

Brojni su uzročnici bolesti srca, a jedno od njih su loša i brza prehrana, manjak vježbanja te pušenje. Dobre vijesti su da se većina kardiovaskularnih bolesti može spriječiti sa svega nekoliko svakodnevnih promjena.

Povodom Svjetskog dana srca, cijelog tjedna za sve građane u Mostaru bit će organizirane različite sportske i rekreativne aktivnosti, a tradicionalno će se organizirati i kros za sve sudionike osnovnih i srednjih škola Mostara te studente.

“Uzmi srce u svoje ruke” moto je ovogodišnje kampanje u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti. Počevši od ponedjeljka, građani mogu sudjelovati u programu “Dani srca Mostar”.