Početak berbe grožđa kod Mostara okupio brojne ugledne uzvanike

Tradicionalno zajedničko branje grožđa ‘Berba 2018.’ svečano je upriličeno u utorak u kompleksu restorana Romanca kod Mostara.

Ovogodišnjoj manifestaciji u povodu počeka berbe grožđa u organizaciji tvrtke Hercegovina vino iz Mostara nazočili su brojni uglednici iz političkog, gospodarskog, kulturnog i javnog života Grada Mostara i Hercegovačko-neretvanske županije, a uživo je nastupila klapa Drača

Hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je kako je trganje uvijek prigoda da se svake godine okupe prijatelji i uzmu ono što je priroda dala.

“Veselim se da nas trganje opet danas okuplja, jer je trganje uvijek bila prigoda da se okupe prijatelji, da se pomažu, vesele, jer je ova kapljica bila izvor života na ovim prostorima. Drago mi je da je puno mladih ljudi ušlo u nove nasade vinograda u Bosni i Hercegovini, ali i ostalih kultura, jer moramo cijeniti ono što je plod Hercegovine i ono što nas je generacijama odgajalo”, kazao je Čović.

“Nekad se to radilo ručno, kako je maloprije to i demonstrirano, uvjeren sam, kada sam prvu lozu ovdje posadio 2003. godine, da nitko od nas nije razmišljao da će biti ovakva ekspanzija kada je u pitanju razvoj poljoprivrede, koji se odnosi na vinogradarstvo i vinarstvo, što nam danas svjedoči Hercegovina vino, jedan od najvećih proizvođača, među Hrvatima, 11 milijuna litara vina plasira na tržište, na što svi moramo biti ponosni”, naglasio je Čović.

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg kazao je kako mu je čast i zadovoljstvo da domaći vinari i jedince lokalne zajednice u Hercegovini i ove godine obilježavaju na jedan poseban način jednu od najstarijih tradicija – tradiciju trganja grožđa.

“Trganje ove godine će biti plodonosno, a urodi i kvaliteta vina su dobri. Ovakav ljetni spoj tradicije, vinarsko-vinogradarske proizvodnje i narodnih običaja čine ovaj kraj atraktivnijim i konkurentnijim u turističkoj ponudi Hercegovine i upravo je Vlada HNŽ-a ove dvije grane – turizam i poljoprivredu – prepoznala kao strateške grane gospodarstva i svrstala ih u svoju ‘Stretegiju razvoja’ koju je prošle godine donijela”, istaknuo je Herceg.

Tvrtka Hercegovina vino ovom prilikom predstavila je i prvi stroj za berbu grožđa na ovim prostorima vrijedan 85.000 eura koji može ubrati 1.000 loza za 18 minuta, što mijenja stotinjak berača, a etnolog Tihomir Prusina ispričao je kako je nekada izgledalo branje grožđa u Hercegovini, bez današnje pomoći strojeva i tehnologije.

“Ja sam sretan jer se naša proizvodna modernizira, naši su se gospodarstvenici opredijelili za mehanizaciju kako bi olakšali i unaprijedili proizvodnju u županiji i cijeloj Hercegovini što bi trebalo uroditi plodom tako da zasadimo nove vinograde”, zaključio je Herceg.