Počinje “Posuško lito”

Sljedećih pet mjeseci Posušje ponovno postaje središte Hercegovine u kulturom, zabavnom i športskom smislu. Naime, kreće još jedno „Posuško lito“ 2018. sa svojim bogatim programom. Manifestacija za koju se slobodno može reći kako je jedna od sadržajno najvećih u BiH a i šire. Ove godine će početi sutra, 30. svibnja Danom branitelja općine Posušje, a trajati će sve do 1. rujna.

Riječ je o velikom brendu Posušja u sklopu kojeg se ove godine održava čak 36 različitih događaja. Ako pogledamo na promidžbeni plakat vidjeti ćemo kako su ove godine u organizaciju ove manifestacije, kojoj je nositelj Općina Posušje, uključene 23 institucije, organizacije, udruge, klubovi, savezi kao i neformalne udruge građana kroz partnerstvo ili sudjelovanje. Što je najveći broj dosada i potvrda kako je ova manifestacija prepoznata kao društveni događaj i najbolja promocija Posušja kada se ulice, trg i park grada pretvaraju u pozornice za brojne performere, izvođače, glazbenike i kreativce.

Tako će brojni posjetitelji, kojih je lani bilo preko 60 tisuća, moći uživati u brojnim događajima, smotri folklora, predstavljanjima, obljetnicama, predstavama, koncertima, festivalu klapske pisme, biciklijadi, turnirima, moto-utrci i brojnim drugim zanimljivim događajima.

Vrhunac manifestacije predviđen je za mjesec kolovoz u kojem nas očekuje još jedna večer ikavice, jubilarni V. Festival klapske pisme, koncerti Divljih Jagoda i Bijelo Dugme tribute banda Dreamers te „Posušje-LIVE“, smotra izvornog hrvatskog folklora „Silo na ognjištu“, uvijek spektakularne Igre bez granice te završnica megapopularnog malonogometnog turnira mjesnih zajednica.

Značaj ove manifestacije prepoznale su brojne državne institucije koje daju podršku kao što su član Predsjedništva BiH ispred Hrvatskog naroda Dragan Čović, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, Federalno ministarstvo kulture i športa, Ministarstvo civilnih poslova, Vlada Županije Zapdnohercegovačke, Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke, kao i lokalni gospodarstvenici koji na razne načine daju podršku ovoj manifestaciji prepoznajući je kao vrlo bitan faktor u kreiranju društvenog i kulturnog života općine Posušje.

Podsjećamo da je “Posuško lito” manifestacija koja se održava ususret Danu općine Posušje, odnosno proslavi blagdana Velike Gospe koji se obilježava 15. kolovoza.

Prošle godine naslovnicu letka i plakata krasili su izlošci franjevačkog muzeja „U kući Oca mojega“, prije njih biste fra Petra Bakule i fra Grge Martiće, zatim most na Ričini da bi ove godine svoje mjesto na njima zauzela bista posuškog slikara Brune Bage povodom 20. obljetnice njegove smrti. Službeni grb i zastava Posušja njegovih su ruku djelo, znameni s kojima se Posušani identificiraju i prepoznaju pa mu se na ovaj način željelo još jednom odati priznanje za njegov rad.

Izvor: Posušje.net