Počinje suđenje Bojadžiću

Pred Apelacijskim vijećem Suda BiH sljedeći tjedan počet će obnovljeno suđenje Nihadu Bojadžiću, koji se tereti za ratni zločin počinjen u Jablanici, piše Dnevnik.ba

Obnovljeno suđenje Bojadžiću, bivšem zamjeniku zapovijednika odreda “Zulfikar” tzv. Armije Bosne i Hercegovine (tzv. ABiH) optuženom za zločine nad hrvatskim civilima, počet će u petak, 2. veljače.

Istog dana je pred Apelacijskim vijećem Suda BiH zakazano iznošenje žalbe Optužbe na presudu kojom je bivši policajac Milan Gavrilović oslobođen optužbi za zločine počinjene na području Prijedora.

Pred Apelacijskim vijećem je u utorak, 30. siječnja, zakazana statusna konferencija pred početak obnovljenog suđenja Ostoji Stanišiću nakon što je ukinut osuđujući dio presude za pomaganje pri činjenju genocida u Srebrenici, kojom je osuđen na 11 godina zatvora.

Odbrana Bećira Hujića, kojem se zajedno sa još sedam osoba sudi za zločin počinjen na području općine Hadžići, završnu riječ iznijet će 1. veljače.

Sljedeći tjedan bit će nastavljena suđenja za genocid u Srebrenici, te za zločine u Bratuncu i Srebrenici, Prijedoru, Zvorniku, Rogatici, Vogošći, Sarajevu, Rudom, Višegradu, Goraždu, Foči, Orašju, Janji, Milićima, Stocu, Kotor-Varoši, Brčkom, Bosanskom Brodu i Ljubuškom.

Izvor: Dnevnik.ba