Počinju 52. Vinkovačke jeseni

Vrhunac Jeseni čini Svečani mimohod sudionika 52. Vinkovačkih jeseni i revija konjskih zaprega koja se održava u nedjelju 17. rujna. Tada će gradskim ulicama i trgovima proći članovi 81 folklorne skupine iz zemlje i inozemstva kao 31 konjska zaprega.

Na ovogodišnjim 52. Vinkovačkim jesenima, koje započinju 8. rujna i završavaju 17. rujna, bit će održano 60 folklornih, kulturnih, gospodarskih, zabavnih i drugih manifestacija. Istaknuto je i kako će ovogodišnje jeseni imati više od 10.000 sudionika, kao i da se očekuje posjete oko 150.000 posjetitelja. Predsjednik Organizacijskog odbora Vinkovačkih jeseni Ivan Bosančić, koji je i gradonačelnik Vinkovaca, istaknuo je kako su Vinkovačke jeseni jedna od najprestižnijih nacionalnih manifestacija u Hrvatskoj te da je za njihov početak organizacijski sve spremno.

Tajnik Zajednice kulturno-umjetničkih društava (ZAKUD) Vukovarsko-srijemske županije Stjepan Đurković rekao je da okosnicu manifestacije i dalje čine priredbe tradicijske kulture, ali i da je svake godine popratni program sve bogatiji.

“Ovogodišnje Jeseni, kao i svake godine, započet će sa županijskom Smotrom folklora na kojoj će se kroz nekoliko večeri predstaviti 57 folklornih skupina s područja Vukovarsko-srijemske županije. Na Dječjim Vinkovačkim jesenima, koje se održavaju 9. i 10. rujna, nastupit će 60-ak dječjih folklornih skupina iz cijele Hrvatske”, rekao je Đurković.

Novost ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni je Vinski grad u okviru kojega će se predstaviti najbolji domaći i strani vinari. Napomenuto je da je cilj da se uz slavonski kulen i rakiju promovira i kultura pijenja vina. U sklopu popratnog programa najavljene su brojne različite manifestacije gdje će svatko moći pronaći nešto za sebe.

Izvor: Večernji.hr