Pod lupom: Trgovanje mjestima u biračkim odborima u pet općina

Trgovina mjestima u biračkim odborima, zlouporaba javnih prostorija u političke svrhe, kao i plaćeno javno oglašavanje prije izborne kampanje samo su neke od nepravilnosti koje su u Bosni i Hercegovini uočili promatrači Koalicije “Pod lupom”. Osvrnuli su se i na izborni zakon koji se odnosi na Grad Mostar.

U BiH se u pet općina trguje mjestima u biračkim odborima, zaključak je do kojeg su došli promatrači Koalicije “Pod lupom”. Trguje se u Rogatici, Srpcu, na Sokocu, Han Pijesku i Istočnom Novom Sarajevu, tvrde predstavnici Koalicije. Pojedine stranke koje su registrirane u Federaciji predložile su imena ljudi na mjesta u biračkim odborima koji su aktivisti stranaka registriranih u Republici Srpskoj, navode predstavnici Koalicije.

Prema izvješću Koalicije, u 30 općina politički subjekti provode izbornu kampanju iako je zabranjen bilo kakav oblik plaćenog javnog oglašavanja prije službenog početka izborne kampanje.

Komentirali su i činjenicu da lokalni izbori u Mostaru neće biti održani ni ove godine: “Meni je kao građaninu neprihvatljivo kad se kaže da ne postoji politička volja da se ne implementira odluka Ustavnog suda BiH. To treba nazvati pravim imenom, a to je politička neodgovornost. U normalnoj demokratskoj državi isti ustavni sud bi to sankcionirao. Ustavni sud BiH nažalost nema instrumente provođenja svojih odluka”, rekao je Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odbora Koalicije.

Koalicija “Pod lupom”, koja vrši nadzor predizbornog razdoblja u Bosni i Hercegovini, pozvala je Središnje izborno povjerenstvo i istražne organe da pokrenu postupke provjere ovih informacija i sankcioniraju počinitelje. Pozvali su i građane da prijave izborne nepravilnosti te da budu dio tima nestranačkog promatranja lokalnih izbora.