Podignuta optužnica protiv devetorice HVO-ovaca iz Orašja

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podignulo je optužnicu protiv bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane Đure Matuzovića, Ive Oršolića, Tade Oršolića, Marka Dominkovića, Jose Nedića, Marka Blažanovića, Mate Živkovića, Ante Živkovića i Stjepe Đurića.

“Terete se da su od druge polovice travnja 1992. godine do srpnja 1993. godine, za vrijeme međunarodnog oružanog sukoba koji je trajao i na širem području općine Orašje, kao pripadnici struktura HVO-a u Orašju, Vojne policije i policijskih struktura, kao i stražara u logorima i zarobljeničkim centrima, Srednjoškolskom centru u Orašju i OŠ Donja Mahala, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti s područja Orašja i okolnih mjesta. Optuženi se terete da su za vrijeme obavljanja dužnosti u okviru svojih ovlasti sudjelovali u progonu stanovništva srpske nacionalnosti s područja Orašja na nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava te da su na taj način počinili kazneno djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. KZ-a BiH”, navodi se u priopćenju Tužiteljstva BiH objavljenom u petak.

Tužiteljstvo je najavilo pozivanje 142 svjedoka i vještaka te prilaganje opsežnog materijalnog dokaza. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Devetorica optuženih Hrvata iz Orašja uhićeni su prvotno početkom studenog ove godine. Nakon što im je određen istražni pritvor, poslije nekoliko tjedana svi su pušteni da se brane sa slobode.

Uhićenja su izazvala prosvjede u Posavini, a reagirala je i Hrvatska jer svi optuženi imaju državljanstvo Republike Hrvatske. Tijekom boravka u pritvoru posjetio ih je i veleposlanik Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio.