Podignuta optužnica zbog iznuđivanja stranih državljana u Hercegovini

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podignulo je optužnicu protiv šest osoba, uglavnom s područja Hercegovine, zbog iznuda i prijetnji stranim državljanima.

Optuženi su Boris Kordić, šef Terenskog ureda Mostar u Službi za poslove sa strancima BiH; Josip Kvesić, inspektor za strance u Službi za poslove sa strancima BiH; Vlatka Puljić, direktorica i ovlaštena osoba u tvrtki “Vlamon” d.o.o. Čitluk; pravna osoba koja je zastupa; Luca Cobra, državljanin Italije i Ana Miličević.

Terete se da su od 2012. do 2014. godine kao organizirana kriminalna skupina počinili kaznena djela na štetu stranih državljana, uglavnom iz Italije, predstavnika nevladinih i drugih organizacija koji su boravlili na području Hercegovine, u Međugorju i okolnim mjestima. Zloupotrebljavajući svoj položaj, navodi Tužiteljstvo, izdavali su dozvole za boravak stranim državljanima, zastrašivali ih i od njih nezakonito oduzimali novac.

“Optuženi se terete da su u svrhu organiziranog kriminala i iznuda osnovali tvrtku ‘Vlamon’ u Čitluku te upućivali prijetnje i iznude talijanskim državljanima, tražeći novac, te kasnije i preuzimanje hotelskog kompleksa kojim su upravljali državljani Italije i nevladine organizacije iz te države, kako bi prisilili strane državljane da poduzmu radnje na štetu svoje imovine, sve s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, kako bi preuzeli upravljanje hotelom na razdoblje od 15 godina, uz zakupninu višestruko ispod tržišne cijene zakupa”, navodi se između ostalog u priopćenju Tužiteljstva BiH.

Među optužbama su i prijetnje stranim državljanima od strane optuženih da će putem svojih veza u inspekcijskim i drugim organima u BiH, ukoliko ne ispune njihove zahtjevima, inicirati provođenje navodnih prekršajnih i drugih postupaka i ometati njihov rad, što su i činili prema nekim ljudima na području Međugorja, tvrdi Tužiteljstvo.

Opširnije u Dnevniku u 19.30 sati.