Poduzetnicima iz HBŽ-a predstavljen program COSME

Vlada Hercegbosanske županije u suradnji s Vanjskotrgovačkom komorom Bosne i Hercegovine i Europskom bankom za obnovu i razvoj u Livnu je organizirala predstavljanje programa COSME.

Riječ je o programu Europske unije za konkurentnost malih i srednjih poduzeća koji je odnedavno dostupan i za poduzeća iz Bosne i Hercegovine.

“Radimo to na više načina. Jedan od njih je izravno kroz lokalne financijske institucije ili izravno kroz naše projekte. Drugi način je osiguranje financijske podrške, savjetodavne usluge. Osiguravamo financijska sredstva koja nam je namijenila Europska unija kako bismo podržali savjetodavne usluge u malim i srednjim poduzećima. U tu svrhu dajemo donacije poduzećima koja žele napredovati, rasti i zapošljavati nove kadrove, a čiji je iznos u prosjeku 50 posto neto vrijednosti tih usluga”, rekao je Zihnija Hasović, manager Europske banke za obnovu i razvoj.

Maksimalni iznos donacije je 10.000 eura, a sredstva mogu dobiti poduzeća koja imaju od deset do 250 djelatnika. Okupljeni su imali prigodu dobiti i informacije o Europskoj poduzetničkoj mreži.

“Željeli smo ovom prezentacijom pokazati poduzetnicima iz Hercegbosanske županije kako mogu ostvariti kontakt s europskim tržištem i kako mogu pronaći inozemne partnere koji su nam jako potrebni”, izjavio je Amir Hujić, načelnik Odjela za EU u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

COSME program trajat će do 2020. godine, a kroz njega će se u Bosni i Hercegovini podržati više od 130 malih i srednjih poduzeća.