Pojedinci preuveličavaju štete od mraza?

Nakon što je pet općina s područja HNŽ – a donijelo odluku o proglašenju stanja prirodne nepogode, stekli su se uvjeti da se takvo stanje proglasi i u samoj županiji. Na terene su izašla povjerenstva za procjenu šteta, no prema riječima resornog ministra Donka Jovića, u pojedinim slučajevima nisu zatekli situaciju kakva je prijavljena. Ističe, kako su pojedini proizvođači prijavljivali veće štete nego što to zaista jesu.

“Imamo pojavu napuhavanja tih iznosa, rezultat toga je da će oni kojima se zaista dogodila šteta dobiti manji dio novca nego što bi to trebalo biti” rekao je Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi HNŽ – a.

Prema informacijama iz Vlade HNŽ, vlada je spremna osigurati milijun maraka oštete poljoprivrednicima. No, ministar Jović ističe kako sredstva koja prikupe općine, županija i federacija neće biti dovoljna za podmirenje ukupnih šteta, zbog čega i apelira na povjerenstva za procjenu.

Ukoliko nakon izvršene analize, bude nekih sumnji ili nejasnoća, iz županijskog povjerenstva za procjenu šteta ističu kako će izići na teren ili potražiti dodatnu dokumentaciju, odnosno poduzeti sve potrebne mjere. Dok se to ne dogodi poljoprivredni proizvođači se pozivaju na suradnju, kako bi postupak sanacije išao brže i jednostavnije.