Policajci održali prosvjed, najavljuju ga i branitelji

Više od 200 policajaca i policijskih službenika, pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije, okupilo se danas u Mostaru, u Sjevernom logoru na prosvjedu koji je organizirao Sindikat policije ove županije. Glavni razlog prosvjeda je neisplaćivanje zaostalih dugovanja. Županija Hercegovačko-neretvanska policajcima i policijskim službenicima, prema njihovim tvrdnjama, uz kamate duguje oko 12 milijuna konvertibilnih maraka.

Kemal Đono, predsjednik Sindikata policije HNŽ-a, iznio je razloge prosvjeda: “Deset godina se mi s ovim borimo. Policajci su podnijeli tužbu zbog neplaćenog noćnog rada, prekovremenog rada i praznike mada je to zakon jasno propisao. Za policajce je to izravna i neizravna šteta. Imaju manje novca za svoje obitelji sada, a kad se umirove, manje su im mirovine. Tražili smo socijalni dijalog, odbijeni smo. Zato je ovo jedini način da skrenemo pažnju javnosti na sebe i svoja prava. Ovdje smo jer nas je vlast istjerala na ulicu.”

Podršku ovom prosvjedu pružila je i nekolicina sindikata, uključujući sindikate srednjih skola, Sindikat policije Federacije BiH i Sarajevske županije te Savez samostalnih sindikata HNŽ-a.

“Vlada je ta koja reže granu na kojoj sjedi. Mi ih osiguravamo. Hranimo ih i branimo. Poručujemo Vladi da vlade prolaze, policija ostaje”, rekao je Emir Gračanin iz Policijske postaje Konjic.

Edina Čomić, predsjednica Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja HNŽ-a, pružila je podršku policajcima od strane prosvjetara: “Mi bismo imali razumijevanja kad nitko ne bi dobio novac preko reda. Boli nas to što za neke ima i za presudu staru dvije godine, a za neke nema za presudu koja je stara desetljeće.”

Predsjednik Unije sindikata policije u Federaciji BiH, Muamer Bajraktarević, u svom govoru podsjetio je okupljene i na građanske prosvjede iz 2014. godine.

No ministar unutarnjih poslova HNŽ-a, Slađan Bevanda, kaže kako se ovi današnji prosvjedi ne trebaju dovoditi u vezu s tim nemilim događajima, ali ističe kako najavljeni prosvjed branitelja podsjeća na prosvjede iz veljače, 2014. godne.

“Mjesto okupljanja, trasa puta i lokacija na kojoj se planira prosvjedovati identične su onima s prosvjeda održanih 7. veljače 2014. Nažalost, ti su prosvjedi režirani iz nekih drugih centara. Čini se da se oni koji se predstavljaju organizatorima uglavnom nisu iz Mostara”, rekao je Bevanda.

Oko 10 tisuća branitelja širom Federacije BiH najavilo je u četvrtak izlazak na prosvjede, no neke uduruge nisu dobile potrebne policijske dozvole. Tako Udruga zaboravljenih branitelja ZHŽ-a nije dobila dozvolu zbog, kako policija tvrdi, neispunjavanja zakonskih uvjeta. Međutim, predsjednik spomenute udruge Vlado Marušić kaže kako njegova uloga kao organizatora mirnog prosvjeda prestaje u ponoć te da on više ne može utjecati na ponašanje branitelja.

Međutim, ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Zapadnohercegovačke županije Mladen Begić kaže kako nijedan zahtjev županijske udruge upućen Vladi ZHŽ-a nije neispunjen.

Marušić je kao glavne krivce za nedobivanje policijskih dozvola za održavanje prosvjeda na nekim lokacijama prozvao HDZ BiH: “U ime udruge ne smijemo se opredijeliti niti za jednu stranku. Oni nemaju drugog mehanizma nego da nas optuže da želimo dovesti drugu političku opciju”, rekao je.

Pored ova dva prosvjeda, i poljoprivrednici su najavili prosvjede za utorak, 24. svibnja ukoliko se i ovaj put ne ispune obećanja entitetskih i državnih vlasti.