Policija prekinula braniteljske prosvjede, parlament uputio zahtjev Vladi

Policija je u utorak poslijepodne prekinula prosvjede branitelja na graničnim prijelazima Gorica i Bijača. Članovi Udruge Zaboravljeni branitelji razišli su se poslije dolaska pripadnika specijalne i interventne policije MUP-a ŽZH.

“Ne želimo sukobe, ministar unutarnjih poslova ŽZH Zdravko Boras je na sastanku s nama rekao da nikada neće spremiti policiju na svoje branitelje, a danas je to napravio. Možemo se razići da vi prođete, ali upamtite dobro, povijest će upamtiti i nas i vas, mi ne želimo sukobe s vama i nismo ih nikad željeli. Mi smo krv pišali za vas i vašu djecu, mi ćemo se razići, ne želimo sukobe i ne bojimo se nikoga. Ali upamtite, HDZ BiH, SDA i SBB ne žele pogledati istinu u oči da branitelji koji su bili u ratu dobiju svoja zaslužena prava”, izjavio je okupljenim policajcima predsjednik Udruge Zaboravljeni branitelji i član Vijeća branitelja FBiH Vlado Marušić.

Branitelji su u utorak oko 11 sati potpuno blokirali granične prijelaze Gorica i Bijača, dok su bivši pripadnici Armije BiH prosvjedovali ispred Parlamenta Federacije tražeći da Zastupnički dom na dnevni red uvrsti Rezoluciju o braniteljima.

Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Salko Bukvarević izjavio je da je resorno ministarstvo pripremilo i uputilo Vladi FBiH zakonske izmjene kojima se treba omogućiti registar branitelja, što zahtijevaju prosvjednici u predloženoj Rezoluciji branitelja.

Zastupnički dom Federalnog parlamenta nije odobrio uvrštenje Rezolucije o braniteljima na dnevni red. Zatraženo je od Vlade Federacije da intenzivira rad na predlaganju zakona iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite.

Za uvrštavanje Rezolucije na dnevni red bili su zastupnici HDZ-a 1990, SDP-a BiH i Demokratske fronte te klub zastupnika Bosanskohercegovačke patriotske stranke – “Sefer Halilović”.

Osnovni zahtjev iz predložene Rezolucije je da branitelji koji su tijekom proteklog rata u BiH bili u obrambenim jedinicama dobiju po šest KM za svaki mjesec sudjelovanja u ratu na prvim borbenim linijama. Između ostalog, zahtijeva se i stvaranje registra branitelja kako bi se točno razdvojio borbeni od neborbenog sektora te evidentirale lažno prijavljene osobe.