Policija ZHŽ-a dobila digitalne čitače tahografa

MUP ZHŽ-a započeo je s kontrolom motornih vozila pomoću čitača digitalnih tahografa. Vozači autobusa, kamiona i ostalih vozila težih od 3 i pol tone više ne mogu bez prekida voziti dulje od 4 i pol sata. Čitače digitalnih tahografa koje je MUP ZHŽ-a dobio prije nekoliko dana, policajci su već danas počeli koristiti. Njihova uporaba pomoći će u sprječavanju prometnih nezgoda zbog umora vozača koji zbog svojih poslodavaca voze više nego je to dopušteno.

“Digitalni tahograf je uređaj u cestovnom prometu koji služi za bilježenje brzine i prijeđenog puta, kao i vremena rada i odmora. Podaci se zapisuju u memorijsku karticu”, naveo je Damir Čutura, glasnogovornik MUP-a ZHŽ-a.

Prema zakonu iz 2010. godine, sva novoregistrirana radnička vozila teža od tri i pol tone, kao i autobusi, moraju imati ugrađen digitalni tahograf, no sve do danas nijedna policijska agencija nije imala mogućnost njegovog očitavanja: “Ponosni smo što možemo reći da je MUP ZHŽ-a prva policijska agencija koja je u svoju praksu uvela tu tehnologiju”, dodaje Čutura.

Policijski službenici MUP-a ZHŽ-a u čitač ubacuju karticu vozača kojeg uređaj prepoznaje u sustavu. Kako bi provjerili trenutačno stanje, odabiru aplikaciju “Prekršaji”: “Ako ima prekršaja, uređaj pokazuje koji je broj prekršaja i onda mi možemo izlistati koji je opis prekršaja”, opisao je novu tehnologiju Goran Žulj, zapovjednik Postrojbe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a ZHŽ-a.

Čitači digitalnih tahografa su aktivni, a valja podsjetiti da će poduzetnici platiti kaznu od 5.000 KM ukoliko vozače rasporede na radno vrijeme koje prekoračuje ono propisano zakonom.