Policijski sindikat zaprijetio štrajkom, MUP najavio izjednačenje plaća

Sindikat djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova Županije Zapadnohercegovačke održao je u srijedu prosvjed pred zgradom Vlade županije, kao što je dan ranije i najavljeno. Nitko od predstavnika Vlade nije im se obratio, stoga su poručili kako im daju rok do 2. prosinca. Poslije toga će pokrenuti proceduru štrajka.

Sindikat se odlučio na prosvjed jer je osnovna plaća njihovih članova bitno manja od zaposlenika u javnim ustanovama te zbog odnosa Vlade iz koje im se nitko nije obratio još od lipnja.

Prosvjed je podržao i Savez sindikata MUP-a Federacije BiH ističući da će, ukoliko ovaj prosvjed ne urodi plodom, isti održati i u Sarajevu.

Prosvjednici su poručili da su diskriminirani od strane poslodavca jer djelatnicima ne isplaćuje istu plaću za isti posao.

Tijekom dana priopćenjem se oglasio i MUP ŽZH u kojem se ističe kako je u tijeku izrada novog kolektivnog ugovora kojim će se plaće njihovih zaposlenika izjednačiti s ostalim proračunskim korisnicima.

Kada je riječ o odluci Vlade iz 2013. godine kojom je svim proračunskim djelatnicima umanjena osnovica za izračun plaće, MUP navodi kako ne može utjecati na tu odluku jer njome nisu oštećeni samo djelatnici MUP-a, već svi korisnici proračuna.