Poljoprivednici traže proglašenje elementarne nepogode

Hercegovina će ove godine ostati bez krumpira, lubenice, grožđa i vina. Poljoprivrednici su pretrpjeli ogromnu štetu na svojim plantažama, zbog čega im je pomoć od vlasti itekako potrebna.
Poljoprivrednici smatraju kako je potrebno proglasiti stanje elementarne nepogode kako bi se pomoglo u saniranju štete od mraza i leda. Sad su na potezu općine koje su formirale timove ili će ih formirati u doglednom vremenu kako bi izvršili procjenu štete.

“Održali smo sastanak Stožera civilne zaštite, donijeli smo zaključak na temelju kojeg ćemo napraviti detaljnu analizu štete po našim poljoprivrednim površinama. Napravit ćemo koordinaciju sa svim relevantnim institucijama, ustanovama i tijelima državne uprave od županijske do federalne razine”, poručio je Ljubo Grizelj, načelnik Gruda.

Općinske i županijske vlasti obećale su i veću pomoć kada se situacija snimi. Svjesni su da svu štetu poljoprivrednicima država ne može nadoknaditi, ali će, kako kažu, uraditi koliko mogu.

“Kad budemo imali snimljenu situaciju o kakvim se i kolikim štetama radi, onda će i Županija Zapadnohercegovačka sudjelovati u saniranju tih šteta”, poručio je Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade ŽZH-a.

Seljački savez Federacije poslao je zahtjev federalnom premijeru Fadilu Novaliću u kojem traže da se zbog ogromnih šteta koje su niske temperature, snijeg i mraz nanijele poljoprivrednicima proglasi stanje elementarne nepogode. Prema procjenama Seljačkog saveza, štete su u Federaciji od 70 do 100 posto. Odgovor od federalne Vlade još se čeka.