Poljoprivrednici: poskupljenje goriva će sahraniti poljoprivredu

Poljoprivrednici u BiH su zabrinuti zbog mogućeg poskupljenja goriva. U poljoprivredi gorivo je najveći trošak zbog čega im odluka o povećanju trošarina na naftu koju je u utorak podržalo Vijeće ministara BiH nikako ne ide u prilog. Prema toj odluci na svaku litru goriva plaćat će se 15 feninga.

Dragan Mikulić iz Ljubuškog ima najveću plantažu maslina u BiH. Na 45 hektara posađenih maslina potroši preko 30.000 litara goriva godišnje.

“Da je litra goriva 1 KM, to je već 30.000 KM. Dakle, na ovaj iznos bit će još dodatnih 15 feninga. Poljoprivredi nitko ne pomaže i pritom se još uvozi subvecionirana roba”, ističe Mikulić.

Traktor koji nije registriran i koji ne izlazi na cestu po istoj cijeni toči euro plavi dizel kao i automobili koji koštaju 200.000 KM, tvrdi Milenko Soče iz Čapljine, najveći proizvođač voća u državi. Na 500 hektara zemlje godišnje potroši oko stotinu tona lož-ulja i nafte. I bez poskupljenja goriva stanje u poljoprivredi je već loše. Kod njega smo u četvrtak zatekli i inspekciju.

“Inspekcija radi po zakonu, a zakon kaže da nemamo pravo za navodnjavanje koristiti lož ulje. Pritom moramo platiti i cestarinu za nešto što nema kotača, za nešto što se nalazi u šumi i navodnjava jabuku”, ističe Soče.

Za isti taj traktor koji je neregistriran i ne izlazi na cestu morat će na gorivo plaćati dodatnih 15 feninga za izgradnju autocesta. Poljoprivrednicima bi najbolja opcija bila uvođenje plavog dizela koji je najpovoljniji. No, na njihove zahtjeve političari se uglavnom ogluše, poručili su.

“Već 14 godina uporno šaljemo, u zadnjem mjesecu smo slali premijeru Zvizdiću dva dopisa, tri Vijeću ministara da se ne dozvoli ovakvo stanje i da se uvede plavi dizel. Još nemamo konkretne odgovore. Političari uvijek optužuju jedne druge. Mi smo jedina zemlja u regiji koja nema plavi dizel. Stupanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju došli smo u nepovoljan položaj tako da će se mnoga poljoprivredna gospodarstva zatvoriti jer nećemo moći pratiti konkurenciju”, istaknuo je predsjednik Seljačkog saveza FBIH.

Federalna vlada ove godine je za poticaje poljoprivredi izdvojila 65.700.000 KM.

Za sada poljoprivrednici neće prosvjedovati. Odluka Vijeća ministara o povećanju trošarina na naftu i naftne derivate uskoro će se naći u državnom parlamentu. Usvajanjem ove odluke Vijeće ministara je ispunilo preduvjet za novi aranžman s MMF-om.