Poništena presuda kardinalu Alojziju Stepincu

Županijski sud u Zagrebu u cijelosti je poništio presudu komunističke vlasti iz 1946. godine prema kojoj je zagrebački kardinal Alojzije Stepinac osuđen na 16 godina zatvora i prisilnog rada te petogodišnji gubitak političkih i građanskih prava.

Javno tužilaštvo Narodne Republike Hrvatske, na temelju tadašnjeg Zakona o kaznenim djelima protiv naroda i države, optužilo je Stepinca u rujnu 1946. godine za suradnju s talijanskim i njemačkim okupatorom te ustaškim režimom u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, za nasilno prekrštavanje pravoslavaca, za pomaganje ustaškom režimu te neprijateljsku propagandu nakon rata. Vrhovni sud proglasio je Stepinca krivim po svim točkama optužnice 11. listopada 1946.

Hrvatski sabor je 1992. osudio Stepinčevo suđenje i ocijenio ga montiranim procesom donijevši “Deklaraciju o osudi političkog procesa i presude kardinalu dr. Alojziju Stepincu”.

Odredba Zakona o kaznenom postupku iz 2009. godine omogućuje reviziju presuda donesenih tijekom komunističkog razdoblja osobama koje su osuđene za politička, politički motivirana kaznena djela ili druga kaznena djela ako je do presude došlo zlouporabom političke moći.

Boris Stepinac, kardinalov nećak, koji je pokrenuo postupak revizije, izjavio je za HRT da je kardinal bio žrtva političkog procesa: “Na samom suđenju 1946. bilo je mnogo lažnih svjedoka koji su kardinalu pripisivali svašta i odlučili smo se za ovu raspravu kako bi obnovljenim procesom, na temelju vjerodostojnih dokumenata i svjedoka pokazali pravu istinu”.

Na odluku Županijskog suda može se podnijeti žalba Vrhovnom sudu, no Državno odvjetništvo RH najavilo je da to ne namjerava učiniti.

Stepinac je u prosincu 1951. pušten na uvjetnu slobodu, a pod strogim nadzorom boravio je u Krašiću. Papa Pio XII. 12. siječnja 1953. imenovao ga je kardinalom, a Stepinac je umro 10. veljače 1960. u 62. godini. Papa Ivan Pavao II. u listopadu 1998. proglasio ga je blaženikom.