Portugal osvojio prvi europski naslov

Reprezentacija Portugala novi je europski nogometni prvak. Mladi Eder postigao je pobjedonosni pogodak u finalu protiv Francuske na pariškom Stade de Franceu u 109. minuti za prvi portugalski europski naslov i prvu veliku titulu u povijesti te reprezentacije.

Trijumf Portugala veliko je iznenađenje s obzirom da je momčad Fernanda Santosa prošla skupinu s treće pozicije i bez ijedne pobjede. U osmini finala izbacila je Hrvatsku, također golom u produžetku. Poslije toga eliminirala je Poljsku na jedanaesterce, a jedinu pobjedu u 90 minuta igre upisala je u polufinalu, 2:0 protiv Walesa.

Francuska je ostala u šoku nakon sjajno odigranog turnira na kojem je na kraju poražena samo u finalu. Momčad Didiera Deschampsa bila je favorit prije finala, a pogotovo se očekivao domaći trijumf poslije ozljede Cristiana Ronalda, koji je izašao iz igre u 25. minuti. Portugal je izdržao nalete domaće reprezentacije, a Eder se pokazao kao zlatna zamjena.

Portugal je u svojem drugom europskom finalu stigao do prvog naslova. 2004. godine je izgubio od Grčke u Lisabonu. Francuska je propustila osvojiti treću europsku titulu poslije onih iz 1984. i 2000.

Bilo je ovo prvo Europsko prvenstvo na kojem su nastupile 24 reprezentacije u odnosu na prijašnjih 16. Sljedeća europska smotra održat će se prvi put u povijesti u više država, a finale će se igrati na londonskom Wembleyju.