Poruke Trumpa i Sorosa u Davosu

Na 48. Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu, tradicionalnom skupu svjetskih čelnika i gospodarstvenika, najveću je pozornost privukao dolazak američkog predsjednika Donalda Trumpa. On je na forumu održao govor na temu “Amerika na prvom mjestu”.

Na početku svog obraćanja Donald Trump je kazao kako želi potvrditi partnerstvo Amerike u izgradnji boljeg svijeta. ‘Ja sam predsjednik Amerike, Amerika će mi uvijek biti na prvom mjestu, baš kao što bi i lideri drugih zemalja trebali svoje zemlje staviti na prvo mjesto. No to ne znači ‘Amerika sama”, rekao je.

Oko 3 tisuće sudionika, državnika i članova svjetske poslovne elite sudjeluje na oko 400 panela, a glavna je tema zajednička budućnost u podijeljenom svijetu. Nakon jučerašnjeg susreta s izraelskim premijerom Netanyahuom Donald Trump se u Davosu danas susreo s prvim čovjekom konfederacije Švicarske Alainom Bersetom i predsjednikom Ruande Paulom Kagameom.

s druge strane, američki multimilijarder mađarskog podrijetla George Soros napao je u četvrtak u Davosu, gdje se održava Svjetski ekonomski forum, sve i svakoga: Trumpovu vladu, društvene mreže, bitcoin.

Kao i prošle godine, 87-godišnji milijarder okomio se na administraciju američkog predsjednika Donalda Trumpa, “opasnost po svijet”. Okomio se i na Rusiju Vladimira Putin, “mafijašku državu”, u dvorani za prijeme luksuznog hotela u švicarskom skijalištu.

KAŽE DA SU FACEBOOKU I GOOGLEU DANI ODBROJANI
Pred prisutnima zaokupljenima prenošenjem njegovih riječi po društvenim mrežama, George Soros napao je i divove Interneta Facebook i Google. Opisao ih je kao “stalno sve moćnije monopoliste” koji bi mogli biti u iskušenju da se povežu s “autoritarnim režimima” radi stvaranja “totalitarne mreže koju ne bi mogli osmisliti ni Aldous Huxley ili George Orwell u svojim romanima “Vrli novi svijet” i “1984.”.

“Davos je dobro mjesto za objavu da su njihovi dani odbrojani”, rekao je on dok su divovi Interneta ondje poslali armadu predstavnika. Na upit o bitcoinu rekao je “to nije valuta” komentirajući da je njezin čest rast “tipičan mjehur od sapuna”. Ne vjeruje, međutim, u “strmoglavi pad” bitcoina, prije u postupni.

Izvor: HRT/telegram.hr