Poskupilo gorivo! Poskupit će i prehrambeni proizvodi?!

Od 01. veljače poskupilo je gorivo za 0,15 feninga. Ali s PDV-om gorivo je skuplje za 0,18 feninga po jednom litru. To znači da će građani za punjenje rezervoara koji primjerice prima 50 litara goriva plaćati 9 KM više nego do sada. Stoga nije ni čudo što su jučer bile ogromne gužve na benzinskim crpkama. Potrošači su požurili kako bi utočili gorivo do vrha po starim cijenama. Po svemu sudeći ovo poskupljeće imat će domino efekt te će se odraziti i na prehrambene proizvode. Cijene goriva na benzinskim crpkama su različite. Neki distributeri gorivo su poskupili čak za 25 feninga jer je u BiH prihvaćen slobodan model određivanja cijena na tržištu.

Poskupljenje goriva u BiH rezultat je usvajanja seta zakona o trošarinama u oba doma državnog parlamenta kako bi novac koristili za izgradnju autocesta i drugih putova.

Poskupljenje je već danas udarilo po džepu građana. Minimalna potrošačka košarica će se povećati, a ona je i do sada iznosila 1.850 dok je prosječna plaća 830 KM. Dakle u idealnim uvjetima, za četveročlanu obitelj u kojoj dvije osobe rade potrošačka košarica je skupa, a od 01. veljače ona će biti još skuplja.