Poslodavci prozvali premijera Novalića poslije sastanka

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine reagiralo je priopćenjem u kojem iznosi nezadovoljstvo sastankom s federalnim premijerom Fadilom Novalićem u ponedjeljak u Zenici. Poslodavci tvrde da Vlada ne poduzima konkretnije reforme kojima bi se rasteretilo gospodarstvo te samo daje općenite odgovore na njihove zahtjeve.

Priopćenje UPFBiH prenosimo u cijelosti:

“Reformska agenda, s posebnim osvrtom na poreZNU reformu u cilju rasterećenja poslodavaca i smanjenja cijene rada, bila je tema sastanka premijera Vlade FBiH Fadila Novalića sa članovima Udruženja poslodavaca FBiH i brojnim gospodarstvenicima, koji se održao 19. rujna 2016. godine u Zenici. Sastanak je bio dogovoren deset dana ranije, a planirano trajanje bilo je dva i pol sata.

Broj sudionika (više od 150 gospodarstvenika iz FBiH) pokazalo je koliko je tema porezne reforme značajna za poslodavce. Na sjednici su, između ostalih, sudjelovali poslodavci iz Sarajeva, Bihaća, Širokog Brijega, Tuzle, Goražda, Tomislavgrada, Kiseljaka, Travnika, Zenice, Posušja, Gruda, Srebrenika i ostalih gradova FBiH.

Poslodavci su iskazali nezadovoljstvo odnosom premijera Novalića prema ovoj tematici svojim prisustvom od svega 45 minuta, te što nije dovoljno vremena posvetio problemima i izazovima s kojima se poslodavci susreću, kao i što nije ponudio kvalitetne odgovore na pitanja gospodarstvenika. Premijer nije odgovorio na zahtjev poslodavaca za rasterećenje gospodarstva i prolongiranje oporezivanja toplog obroka, prijevoza s posla na posao i regresa do usvajanja novog Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak.

Premijer Novalić se u svom izlaganju zadržao na općim konstatacijama i obećanjima, bez rokova i načina kako to ostvariti. Poslodavci ne žele više deklarativnu podršku i razumijevanje, već konkretne mjere i reforme, odmah. Ciljevi Udruženja poslodavaca FBiH i njenih članica su adekvatno poslovno okruženje i sniženje cijene rada, kako bi domaći poslodavci bili konkurentni na tržištu.

Dok je Vlada samo deklarativno za rasterećenje gospodarstva, zakonodavne vlasti su u samo posljednjih godinu dana donijele više od deset propisa kojima uvode nova opterećenja.
Udruženje poslodavaca FBiH želi partnerski odnos sa Vladom FBiH, ali uz uzajamno poštovanje. Obostrani trud neophodan je za unaprjeđenje partnerskih odnosa, u korist opće društvenih interesa.”