Poslodavci studentima naglasili važnost specijalizacije

Nezaposlenost mladih jedan je od gorućih problema Bosne i Hercegovine. Neusklađenost obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada uvelike doprinosi povećanju nezaposlenosti i odlasku mlade radne snage. Poslodavci su u četvrtak u sklopu javne tribine razgovarali i sa studentima podijelili svoja iskustva.

Većina istraživanja pokazala je kako mladi u BiH uglavnom imaju želju raditi u javnom sektoru, dok privatni nije dovoljno poželjan. Kako bi promijenili ovakav trend i povećali zanimanje, poduzetnici su studentima predstavili pozitivne strane rada u privatnom sektoru na javnoj tribini sa poslodavcima na Fakultetu strojarstva i računarstva Sveučilišta u Mostaru.

Svoja iskustva studentima su prenijeli direktor ZGI Sandro Zovko, direktor Lignum d.o.o. Zdravko Vojvodić, direktor Antigravity music d.o.o. Danilo Grbić i direktor Alfa Terma Dario Vlašić.

Stručnog kadra nedostaje u drvnoj industriji. Iako je na razini države izvoz veći nego uvoz, škole i fakulteti vezane za ovu struku ne postoje.

Drvni klaster “Hercegovina” na dobrom je putu da to promijeni jer je u tijeku izgradnja Centra izvrsnosti za drvo koji će mladom kadru pružiti priliku za školovanje i posao.

I dok u drvnoj industriji stručnog kadra nedostaje, takva situacija nije u ostalim granama industrije, zbog čega mladi uglavnom odlaze u inozemstvo.