Poslodavci traže odgodu oporezivanja toplog obroka i regresa

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine upozorilo je da je stupanje na snagu Pravilnika o oporezivanju toplog obroka i regresa u ponedjeljak, 3. listopada suprotno zaključcima Ekonomsko-socijalnog vijeća Federacije BiH (ESV).

“Prema zaključcima ESV-a sa izvanredne sjednice održane 9. rujna 2016. godine na inzistiranje Udruženja poslodavaca FBiH, vrijeme za donošenje Izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak i Izmjene i dopune Zakona o doprinosima dogovoreno je da bude u roku od 30-45 dana, zatim da se primjena Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak odgodi do usvajanja ova dva zakona, te da to treba biti dio paketa koji bi bio primjenjiv od 1. siječnja 2017. godine. Također je zaključeno da će se u odbor za izradu navedena dva zakona, koje je formiralo Federalno ministarstvo financija, uključiti predstavnici poslodavaca i sindikata. Iako je na sjednici ESV-a, na inzistiranje Udruženja poslodavaca Federacije BiH i Saveza samostalnih sindikata BiH, načelno dogovoreno da se primjena Pravilnika o oporezivanju toplog obroka i regresa odgodi do iduće godine, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i ministrica financija FBiH Jelka Milićević su se oglušili na ovu odluku”, navodi se između ostalog u priopćenju Udruženja poslodavaca.

Udruženje podsjeća da je federalni premijer Fadil Novalić na sastanku s poslodavcima u Zenici 19. rujna istaknuo suglasnost sa iznesenim principima Udruženja poslodavaca FBiH. Tada je bećao, navodi udruženje, odgodu primjene Pravilnika do kraja godine odnosno do donošenja novih zakona o doprinosima i dohotku.

“Udruženje poslodavaca Federacije BiH već dva tjedna inzistira na sastanku sa nadležnom ministricom Jelkom Milićević, s ciljem da se prije održavanja ESV-a dogovori odgoda Pravilnika, ali ministrica, od drugih obveza, nije našla vremena ili nije shvatila važnost ovog pitanja za poslodavce, radnike i društvenu zajednicu. Udruženje poslodavaca FBiH i Savez samostalnih sindikat BiH očekuju odgodu ovog Pravilnika koja će biti dogovorena na sjednici ESV-a zakazanoj za 11. listopad. U suprotnom, ukoliko se Vlada FBiH opet ne bude pridržavala zaključaka ESV-a, bit će upitan nastavak socijalnog dijaloga i nastavak rješenja ovog pitanja. Poslodavci i sindikat zahtijevaju sustavno rješavanje ovog problema. Cilj ekonomskih reformi je i poticanje rada u realnom sektoru na koji će se odnositi mnoge olakšice poput smanjivanja poreza i doprinosa, te poticanja konkurentnosti na tržištu rada. Međutim, ovim činom Vlada Federacije Bosne i Hercegovine pokazuje da se naopako krenulo u rasterećenje gospodarstva. Poslodavci i sindikat neće dopustiti otpuštanje radnika koje može prouzrokovati primjena Pravilnika. Dodatni proračunski prihodi ne mogu se stvarati na teret preopterećenog realnog sektora, a time smanjiti zarada, investicije i zaposlenost. Poslodavci i sindikat dovedeni su u slijepu ulicu, čime su još jednom potvrđeno nepoštivanje ravnopravnih socijalnih partnera i narušeni osnovni postulati na kojima se zasniva socijalni dijalog”, zaključuje se u priopćenju Udruženja poslodavaca.