Potpisan Ugovor u Općini Posušje: Jača se konkurentnost malog i srednjeg poduzetništva

Danas je u uredu općinskog načelnika Općine Posušje upriličeno potpisivanje Ugovora o partnerstvu između lokalne uprave, te Javnih ustanova Razvojne agencije Županije Zapadnohercegovačke – HERAG i Razvojne agencije Šibensko – kninske županije. Ovime započinje realizacija projekta “Povećanje konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva u sektoru metala i plastike kroz razvijanje mreže znanja i zajedničke poslovne infrastrukture” kroz program “Interreg IPA, prekogranična suradnja Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020“.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.603.369,21 eura, od čega se u općini Posušje, kroz dvije godine uložiti 408.909,81. eura. Glavni cilj je unaprijediti institucionalnu podršku i usluge koje se nude malim i srednjim poduzećima u sektoru metala i plastike, kako na području Posušja i Županije Zapadnohercegovačke, tako i u Šibensko-kninskoj županiji u Republici Hrvatskoj.

Ulaganja sredstava u Općini Posušje uglavnom će se odnositi na opremanje Logističkog centra, koji je izgrađen i svečano otvoren u svibnju ove godine, odnosno nabavku CNC strojeva s tehnologijom potrebnom za preradu metala i plastike. Strojevi će biti na raspolaganju učenicima Srednje strukovne škole Posušje za izvođenje praktičnog dijela nastave u Srednjoj strukovnoj školi. Time se očekuje uz poboljšanje naobrazbe i praktičnih vještina, njihova bolja konkurentnost na tržištu rada po završetku školovanja.

Načelnik Općine Posušje, Branko Bago izrazio je zahvalnost partnerima na trudu, kao i zadovoljstvo što je došlo do potpisivanja projekta koji će ojačati poslovne kapacitete u Poslovnoj zoni Osrdak.

“Ovime ćemo i sa Srednjom strukovnom školom, kroz obuku polaznika, podignuti suradnju na jednu višu razinu”, kazao je Bago. Također je izrazio zadovoljstvo što se gotovo polovina sredstava cjelokupnog projekta implementira u Općini Posušje.

Ivan Jelčić, direktor Razvojne agencije Zapadnohercegovačke Županije, rekao je kako je kroz razgovor s načelnikom Bagom i njegovim timom došao do zaključka da su za općinu Posušje prioritetna investicijska ulaganja u Poslovnu zonu Osrdak, kao i ulaganja u CNC strojeve. Projekt je pripremljen zajedno s Šibensko-kninskom Razvojnom agencijom, jer je kod njih prerada metala i plastike na zavidnom nivou, te imaju potrebe za ovakvim projektima. – Za strojeve koji će biti smješteni u Posušju prvotno će se obučiti nekoliko osoba koji će kasnije u svojstvu trenera vršiti daljnje obuke kadra i njihovog certificiranja.

“Nadamo se na ovaj način pojačati kompetitivnost i smanjiti nezaposlenost”, istaknuo je je Jelčić.

Na kraju, izjavu okupljenim novinarima dala je i Mira Lepura, ravnateljica Razvojne agencije Šibensko-kninske županije. Nakon upućivanja zahvala partnerima u projektu kazala je kako smatra da je ovo jedna lijepa priča koja se temelji na tradiciji i općine Posušje i Šibensko kninske županije.

“Radi se o sektoru metala i plastike. Umrežavamo ta dva sektora, radimo razmjenu znanja, a ujedno imamo i infrastrukturne radove. Kao što ćete vi u vašoj poslovnoj zoni nabaviti CNC strojeve i obučavati ljude, tako ćemo i također nabaviti strojeve, renovirati halu i nastaviti suradnju”, kazala je Lepura.