Uz potporu mađarske Vlade, DOMPES otvorio još tri sobe

Svečanim presijecanjem vrpce, DOMPES – Dom za studente lošijeg imovinskog stanja otvorio je vrata tri spavaće sobe. Financirala ih je mađarska Vlada, a to nije prvi put kako financijskim donacijama pomažu izgradnju DOMPES-a.

U dva stupnja smo pomagali izgradnju DOMPES-a. Prvi put smo dali 4 milijuna forinti za izgradnju kuhinje, a drugi put smo dali 8 milijuna forinti za tri kompletne sobe, rekao je Soltesz Miklos, državni tajnik Ministarstva ljudskih resursa zadužen za crkve, manjine i civilno društvo.

Dobra suradnja s bosanskohercegovačkim franjevcima razlog je zbog kojega su se odlučili na financijsku podršku DOMPES-u. No, kažu, Bosnu i Hercegovinu pomagali su i ranije.

Mađarska je puno pomagala i za vrijeme balkanskih ratova, kako Bosni i Hercegovini, tako i ljudima koji su bili izbjeglice i živjeli u Mađarskoj. Pomagali smo također i obnovu Starog mosta u Mostaru, dodao je Miklos.

Mađarska vlada samo je jedan od brojnih financijskih donatora DOMPES-u. Zahvaljujući donacijama i radovi svakodnevno napreduju.

Moram reći kako sam i ja iznenađen tijekom radova iz dana u dan. Nikad nismo imali dovoljno novca, a nikad, otkad sam počeo raditi, nije ni nedostajalo novca jer se uvijek pronađe po neki darovatelj. Završili smo devet soba na ovom katu, radovi ne staju, stavljamo pločice, na četvrtom i petom katu radi se estrih.. zadovoljni smo, rekao je fra Iko Skoko voditelj projekta DOMPES.

U DOMPES-u već živi četvero studenata, a kapacitet je predviđen za njih 150. Pored smještaja, predviđena je Pučka kuhinja i Centar za dijalog.