Potrebno uključiti poslodavace u obrazovni sustav

Ako u eri digitalizacije i novih tehnoloških revolucija ne držite korak s novim zahtjevima, opstanka nema, upozorili su studenti i poslodavci na konferenciji pod nazivom “Povezivanje fakulteta i posladavaca – sustavna rješenja” u organizaciji Asocijacije Akademac. Novi zakonski akti nisu ključ rješenja. Nužno je, kažu, uključivanje poslodavaca u obrazovni sustav.

“Jedno moguće sustavno rješenje je povezivanje poslodavaca i fakulteta. Rješenje koje mi zagovaramo nije uopće izmjena neke politike, nego uspostavljanje trajnog komunikacijskog tijela koje će biti pri svakom fakultetu i kontinuirano će raditi na problemu povezivanja tržišta rada i poslodavaca”, rekao je Ante Jurić Marijanović. Pored nedostatka prakse, studenti se redovito susreću i s neodgovarajućim nastavnim planovima i programima te neusklađenosti upisne politike s trendovima na tržištu rada.

Kako bi bili u skladu sa suvremenim tehnologijama, sveučilišta imaju obvezu raditi reviziju svojih nastavnih programa.

“Više praktičnog rada tijekom studiranja dobro bi došlo. Odsjek za komunikologiju praksu radi tek na četvrtoj godini studija, a do tada je sve teorijska nastava”, upozorava Muamer Zukanović, student komunikologije Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru.

U Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a kažu kako će ove godine pokušati, pored spajanja gospodarstva i visokog školstva, isto uraditi i sa srednjim obrazovanjem.

Projekt Akademac, koji se u BiH provodi tri godine, ima za cilj pomoći razvoju Bosne i Hercegovine. Prvi korak k tome bila bi izmjena kurikuluma kako zavodi za zapošljavanje ne bi bili prepuni školovanog, no nedovoljno stručnog kadra, istaknuli su sudionici konferencije u četvrtak.