Potrošači ne poznaju dovoljno svoja prava o reklamaciji

Zaštita potrošača u BiH je iznimno niska iako je ovo pitanje ključno za pristupanje Europskoj uniji. Potrošači se najčešće žale na reklamaciju proizvoda i usluga. Zakoni postoje, ali se ne primjenjuju. Kako bi se utjecalo na taj problem, u četvrtak su se okupili predstavnici nevladinog sektora i nadležnih institucija.

Svaki potrošač ima pravo reklamirati kupljeni proizvod ili pruženu uslugu. To mu omogućuje Zakon o zaštiti potrošača kroz komercijalno jamstvo koje nudi trgovac i zakonsko jamstvo koje nudi država.

“Kad se potrošač pozove na komercijalno jamstvo, ima pravo servisirati proizvod, dobiti novi ili drugi proizvod za istu vrijednost, a kada je zakonsko jamstvo u pitanju, potrošač može tražiti i povrat novca. Zakonsko jamstvo traje dvije godine, dok komercijalno jamstvo ovisi o trgovcu, stoga je važno znati da vam trgovac ponudi jamstvo od dvije godine zapravo vam nije ponudio ništa jer vam to zakon omogućuje”, poručio je Marin Bago iz Udruge za zaštitu potrošača “Futura”.

Kad koriste svoje pravo, kupci se najčešće odlučuju na povrat novca ili zamjenu za novi proizvod. Međutim, praksa pokazuje kako ni kupci ni trgovci nisu dovoljno informirani o pravima i obvezama u procesu reklamacije. Reklamacija je prvi korak zaštite potrošača. Stoga je i ovaj okrugli stol održan kako bi se razmotrilo stanje na terenu i kako bi se pridonijelo zaštiti potrošača.