Potvrdili znanstvenici: Nedostatak sna deblja

Mišljenje znanstvenika je jasno: potrebno nam je više sna jer njegov nedostatak znatno utječe na naše zdravlje.

Nova studija je pokazala da se nedostatak sna dovodi u vezu sa većim indeksom tjelesne mase i većim opsegom struka. Istraživanje provedeno na 1.615 odraslih osoba pokazalo je kako je opseg struka ljudi koji su spavali šest sati bio tri centimetra veći od onih koji spavaju devet sati.

Također, kod njih je zabilježen veći indeks tjelesne mase i niska razina dobrog holesterola. Ispitanicima je uzet uzorak krvi, a zaduženi za istraživanje su bilježili i njihov opseg struka, težinu i krvni pritisak.

Vrijeme spavanja podijeljeno je u tri kategorije: šest sati, sedam i pol sati i devet sati. Oni koji su bili dio prve grupe (prosjek spavanja šest sati) imali su najlošije rezultate.

“To što smo otkrili da odrasli koji su priznali da manje spavaju od drugih ispitanika imaju više problema sa prekomjernom težinom i gojaznošću pokazuje koliko je san zapravo bitan”, objašnjava doktorica Laura Hardy.

Dva dokaza potkrijepljena činjenicama: nedostatak sna smanjuje samokontrolu rezultirajući izborom ishrane koji vremenom dovodi do gojaznosti, nedostatak sna dovodi do poremećaja hormona za regulaciju apetita, uzrokujući glad i noćne posjete hladnjaku, što opet dovodi do porasta gojaznosti.

Izvor: Prvi.tv