Povjerenstvo: Karamarko u sukobu interesa

Tomislav Karamarko bio je u sukobu interesa, odlučilo je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa Hrvatskog sabora. Predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Hrvatske vlade našao se usred afere kad je otkriveno da je njegov prijatelj Josip Petrović, savjetnik mađarske naftne kompanije MOL, tvrtki njegove supruge Ane Šarić Karamarko isplaćivao naknade za konzultacije.

“Iznošenjem osobnih stavova i prijedloga kojima se zalagao za povlačenje RH iz arbitraže s MOL-om, a osobito na sastanku Vijeća za suradnju Domoljubne koalicije i Mosta 5. svibnja, Tomislav Karamarko bio je u sukobu interesa.

Zbog poslovnih, ali i osobnih odnosa koji su postojali između Karamarka i Josipa Petrovića, Karamarko se nalazi u situaciji u kojoj privatni interesi mogu utjecati na njegovu nepristranost u obnašanju dužnosti prvog potpredsjednika Vlade ali i mogući sukob interesa zbog kojih ne može sudjelovati u postupcima donošenja odluka vezanih uz arbitražu između RH i MOL-a kao i odluke vezane uz INA-u.

Propustom deklariranja da su prije stupanja na dužnost postojali poslovni odnosi koji Karamarka povezuju s Josipom Petrovićem koji obavlja niz savjetodavnih usluga za MOL, Karamarko nije postupao s obvezom čuvanja vlastite vjerodostojnosti te je počinio povredu članka 5. Stavka 5”, navelo je Povjerenstvo.

Članak 5. Zakona o sprječavanju sukoba interesa navodi da dužnosnici moraju postupati časno, pošteno, savjesno i odgovorno čuvajući vlastitu vjerodostojnost i povjerenje građana.

Mediji u Hrvatskoj navode kako će Karamarko u srijedu podnijeti ostavku na mjesto prvog potpredsjednika Vlade. Ovog tjedna HDZ će u Saboru pokušati izglasati nepovjerenje premijeru Tihomiru Oreškoviću i sastaviti novu Vladu na čelu s ministrom financija Zdravkom Marićem.