Predmet Mladić: Odbijen zahtjev za preispitivanje odluke o izmjeni Vijeća

Mehanizam za međunarodne tribunale odbio je zahtjev Haškog tužiteljstva da preispita odluku suca Jean-Claudea Antonettija da iz žalbenog postupka Ratku Mladiću isključi tri suca.

Haški tužitelji su tražili da se osnuje tročlano vijeće čiji bi zadatak trebao biti “utvrditi posljedice odluke” suca Antonettija.

Sudac Joseph Chiondo Masanche je u svojoj odluci naveo da zahtjevu tužilaca “nedostaje bilo kakav pravni temelj” te je zbog toga taj zahtjev odbio, prenosi BIRN BiH.

Ranije je sudac Jean-Claude Antonetti prihvatio zahtjev obrane da se iz žalbenog postupka isključe suci Theodor Meron te Carmel Agius i Daqun Liu.

Kako je u svojoj odluci naveo Antonetti, suci Meron, Agius i Liu “djeluju pristrano” s obzirom da su u ranijim predmetima u Haagu donosili određene zaključke koji se tiču Mladića.

Ovu odluku oštro su kritizirali predstavnici udruženja žrtava iz BiH, a pozdravili Mladićevi odvjetnici.

Tužiteljica Katrina Gustafson je u svom zahtjevu navela da je potrebno kreirati novo Vijeće s obzirom da odluka suca Antonettija “predstavlja definitivnu izmjenu do sada utvrđene sudske prakse pred Međunarodnim kaznenim sudovima”.

“Tužiteljstvo osporava odluku suca Antonettija. Ova odluka zanemaruje utvrđene standarde u vezi sa sudskom nepristranošću i rezultirala je velikom pogreškom. S obzirom na ovakav stav Tužiteljstva, predsjednik Mehanizma obavezan je imenovati tročlano Vijeće”, navela je Gustafson.

Predsjednik Mehanizma za međunarodne kaznene tribunale Theodor Meron nakon zahtjeva Tužilaštva se izuzeo iz procesa odlučivanja da se iz žalbenog postupka Ratku Mladiću isključe tri suca. Meron je u odluci obrazložio da se izuzima iz ovog procesa, s obzirom da je i sam jedan od sudaca koji su isključeni iz procesa Mladiću.

Obrana Ratka Mladića zatražila je od Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MMKS) da odbije zahtjev Haškog tužiteljstva prema kojem bi tročlano Vijeće preispitivalo odluku da se iz žalbenog postupka na suđenju Mladiću isključi tri suca.

Mladićevi branitelji su ocijenili zahtjev tužitelja neosnovanim i neutemeljenim u pravilima MMKS-a u Haagu.

Obrana je istaknula da je sudac Jean-Claude Antonetti izuzeo suce Theodora Merona, Carmela Agiusa i Daquna Liua na temelju činjenice “da bi razumni, neovisni promatrač mogao zaključiti kako je postojala precepcija pristranosti” prema Mladiću te već odredio nove suce.

Tribunal je Mladića, bivšeg zapovjednika Glavnog štaba VRS-a, u studenom prošle godine osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teroriziranje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperima te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Mladić je oslobođen optužbe za genocid u još šest bosanskohercegovačkih općina.

Žalbe na presudu podnijeli su i odbrana i haški tužitelji, a konačna presuda je trebala biti izrečena iduće godine.