Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović prvi put u posjetu Posavini

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović stigla je u službenu posjetu Bosni i Hercegovini. U prvom planu njenog posjeta prostori su naseljeni Hrvatima u Srednjoj Bosni i Posavini te brojni franjevački samostani i kulturno-obrazovni lokaliteti pod njihovom upravom. Uz Sarajevo, predsjednica će posjetiti Tuzlu, Vitez, Žepče, Orašje, Derventu i Novu Bilu.
Predsjednica će se sastati s vrhbosanskim nadbiskupom, metropolitom Vinkom kard. Puljićem, predstavnikom Europske Unije u BiH, veleposlanikom Larsom- Gunnarom Wigemarkom a potom i s izaslanstvom Majki Srebrenice.
Za četvrtak, 18. siječnja, predviđen je posjet Srednjoj Bosni. Predsjednica će pohoditi franjevački samostan Guča Gora, tvornicu furnira “Palavra” i Hrvatsku bolnicu fra Mato Nikolić u Novoj Bili , grad Vitez i Katolički školski centar “Don Bosco” u Žepču. Drugi dan posjeta zaključit će posjetom Tuzli gdje će se sastati s predsjednikom Vlade Tuzlanske županije i gradonačelnikom.
Posljednjeg dana posjeta obići će Katolički školski centar “Sveti Franjo” te franjevački samostan svetog Petra i Pavla u Tuzli, a potom se uputiti u Orašje i Derventu.