Predsjedništvo BiH usvojilo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju

Nakon pristanka Republike Srpske, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine postiglo je u petak konsenzus o usvajanju prilagođenog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) BiH i Europske unije, čime je otklonjen zastoj u pristupanju BiH ovoj međunarodnoj organizaciji.

Republika Srpska ranije se protivila usvajanju SSP-a izražavajući zabrinutost da će on dodatno devastirati gospodarstvo tog entiteta, prvenstveno poljoprivredu, no čelništvo Republike Srpske postiglo je dogovor s njemačkim saveznim ministrom poljoprivrede Christianom Schmidtom, koji je ovog tjedna boravio u BiH te poslije konzultacija sa službenim Beogradom i domaćim poljoprivrednim proizvođačima dalo zeleno svjetlo Mladenu Ivaniću, srpskom članu Predsjedništva BiH.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik istaknuo je da je ključno za ovakvu odluku bio dogovor sa Schmidtom, izaslanikom njemačke kancelarke Angele Merkel. Naime, Njemačka se obvezala na sanaciju eventualne štete izazvane gospodarskim posljedicama potpisivanja SSP-a.

Izvještaj Bosne i Hercegovine već se u ponedjeljak očekuje na dnevnom redu sjednice Vijeća za vanjske poslove Europske unije.