Predstava “Logorilijada” ostavila snažan dojam na publiku

Sinoćnja premijera „Logorilijade“ u mostarskom Hrvatskom narodnom kazalištu dirnula je gotovo sve gledatelje. Osim dubokoga dojma, koji je najbolji pokazatelj da je neka predstava uspješna jer poziva na razmišljanje, gledatelji su s premijere otišli i s dojmom da se dogodilo nešto krupno i dobro u kazališnom smislu, piše Hrvatski Medijski Servis.

Predstava je originalna jer ništa slično ovome nije urađeno do sada. Ukratko, u „Logorilijadi“ se opisuje sudbina iznimnog književnika i uglednog odvjetnika Ilije Jakovljevića, rođenog Mostarca, koji se nije htio odreći vlastitih političkih i moralnih uvjerenja. Neodustajanje od sebe i svojih stavova smjestili su ga između ustaškog noža i komunističkog čekića. Ilija Jakovljević bio je i komunist i katolik u isto vrijeme, što ga je dovelo u ustaški logor Stara Gradiška 1942. godine, a nakon rata, 1948. godine, i u komunistički kazamat.

Misao vodilja pri postavljanju „Logorilijade“ bilo je oživljavanje lika i djela Ilije Jakovljevića. U njoj nema nikakvoga ideološkog primata niti se radi o bilo kakvom izjednačavnju totalitarizama. Poema je svim žrtvama i opomena budućim naraštajima. Ona jednostavno poručuje da odbacimo sve totalitarizme i da se po cijenu vlastitoga života ne treba odricati sebe.

„Ja nisam vaš, ja sam svoj“, poručuje Jakovljević svome komunističkom isljedniku nakon čega njegov život završava tragično.

Predstava “Logorilijada” nastala u suradnji HNK Mostar, Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika i Matice hrvatske Mostar. Temeljena je na memoarskoj prozi Ilije Jakovljevića „Konclogor na Savi“ i zbirci pjesama „Lirika nevremena“ te motivima „Grobnice za Borisa Davidoviča“ Danila Kiša. U predstavi se mogu čuti recitirane Jakovljevićeve pjesme i zavičajne poeme o Hercegovini, koje uz lajbahovsku glazbu Zvonimira Duspera Dusa i glas Roberta Pehara, koji igra glavnu ulogu, na trenutke jezivo zvuče. Osim Pehara u predstavi igraju i Branimir Vidić Flika, Boris Matić (KMD Dubrovnik), Ivo Krešić (kao gost), Miro Barnjak, Ivan Skoko, Bojan Beribaka i Mario Bošnjak. Predstavu je režirao Ivan Leo Lemo, dramatizaciju i dramaturgiju je napravio Dragan Komadina, scenografkinja je Vesna Režić, a kostimografiju potpisuje Mirjana Zagorec.

Na repertoaru je ponovno večeras (30. svibnja) u 20 sati te u ponedjeljak, 4. lipnja 2018., u 20 sati.

Izvor: HMS