Predstavljen novi FSRacing Team Fakulteta strojarstva i računarstva

Nakon prošlogodišnjeg velikog uspjeha FSRacing Teama, u Mostaru je u četvrtak predstavljena nova ekipa koju čine studenti Fakulteta strojarstva i računarstva Sveučilišta u Mostaru. Uspjeh Amodytesa, prošlogodišnjeg bolida, dao je samo temelj za daljnji uspjeh. Samostalno dizajnirati, izgraditi i marketinški razviti trkaći bolid zadatak je na koji se odlučila još jedna generacija studenata. Uz podršku sveučilišta danas je i predstavljen novi FSRacing Team.

“Ekipu sada broji dvadesetak članova, od kojih su svi manje-više aktivni. Uz pomoć mentora puno se bolje napreduje. Moram naglasiti da imamo i mentore studente, one koji su sudjelovali u konstrukciji prošlog bolida. Oni su nam tu pri ruci kad god ih trebamo”, predstavila je projekt Danica Ćeškić, jedna od članica tima.

Kroz ovaj projekt studenti stječu iskustva i upoznaju se s novim programima koji bi im mogli pomoći u budućem zaposlenju: “Nadam se da ćemo u drugom projektu biti daleko uspješniji, prvenstveno kod prikupljanja sredstava”, rekao je profesor Šimun Bogdan, mentor na projektu.

Cilj projekta je, između ostalog, naučiti studente kako funkcioniraju tvrtke. Nakon planiranja i projektiranja bolida, slijedi prikupljanje dijelova, testiranje, ali i dorada u praksi kako bi novi bolid bio spreman za natjecanja.

U svemu tome, ovi studenti imaju veliku podršku Fakulteta strojarstva i računarstva te cijelog sveučilišta. Stoga im je rektorica Sveučilišta u Mostaru uručila vrijednu opremu koja je u skladu s natjecateljskim pravilnikom: “Postoji mnogo studenata koji pokazuju svoj entuzijazam i na taj način proširuju svoja znanja. To će im osigurati da po završetku studija zasigurno mogu pronaći radno mjesto. Nadam se da će to biti u BiH”, rekla je rektorica Ljerka Ostojić.

Novi bolid bi, prema riječima studenata, do iduće godine trebao biti spreman za natjecanje. Novi FSRacing Team sada očekuje naporan rad koji zahtijeva puno vremena i truda, ali kako su nam kazali studenti koji su prošle godine sudjelovali u projektu, upaliti motor u bolidu neprocjenjiv je trenutak.