Predstavljen prvi stručni priručnik o smilju

Ekološki uzgoj i prerada smilja je najpoželjnija na tržištu. Uzgajivači smilja mogu se informirati o tome u prvom takvom priručniku koji je predstavljen u četvrtak na četvrtoj znanstveno-stručnoj radionici o smilju.

U cilju pružanja pravih informacija, stručnjaci s ovih prostora svoja su istraživanja o smilju i eteričnom ulju objedinili u jednu knjigu, “Ekološka proizvodnja smilja i eteričnog ulja – dosadašnje spoznaje”.

Tržište eteričnih ulja je i dalje potpuna nepoznanica. Ne zna se gdje hercegovačko eterično ulje završava. Ne zna se ni kolika je potražnja, ni kolika je potrošnja u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji. Struka još uvijek istražuje. Radi se i na standardizaciji eteričnog ulja.

Kako je rekao Marin Čagalj sa splitskog Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša, ni susjedna Hrvatska ne raspolaže s puno više saznanja od BiH.

Trenutačno je vrijeme jesenske berbe koja je podbacila. Informacije s terena pokazuju kako to nije obeshrabrilo uzgajivače te smilje zauzima sve veće zemljišne površine. Prema zadnjim informacijama Federalnog agromediteranskog zavoda, trenutačno je tisuću hektara pod smiljem.