Predstavljena Tuđmanova knjiga o Aliji Izetbegoviću

Knjiga profesora Miroslava Tuđmana “Druga strana Rubikona: Politička strategija Alije Izetbegovića” promovirana je u Mostaru. Ovo djelo govori o političkoj strategiji i doktrini ratnog lidera bosanskih Muslimana i osnivača SDA Alije Izetbegovića.

“Alja Izetbegović je bio panislamist. 2000. godine je govorio kako je bio izabran predsjednik svih muslimana koji žive u Jugoslaviji od Prizrena do Zagreba i Ljubljane. Njegova politička doktrina koju je objasnio u islamskoj deklaraciji, a kasnije i u još nekim knjigama zasniva se na tome da muslimani nisu nacija nego primarno vjerska zajednica zbog čega u tronacionalnoj BiH nacionalni interesi Hrvata i Srba nisu legitimni. Stoga, Izetbegović nije pristajao na Cutilierov plan, Vance –Owenov kao ni na Owen-Stoltenbergov jer su ovi planovi polazili od toga da su u BiH tri konstitutivna i suverena naroda”, poručuje autor knjige profesor Miroslav Tuđman.

Ideja Izetbegovićeve BiH i danas je aktualna, poručuje Božo Ljubić.

“Takva politika se ogleda i kroz osporavanje izbornog zakona koji omogućuje izbor legitimnih predstavnika Hrvata u Domu naroda. Danas imamo i tendencije ovladavanja prostorom bošnjačke politike koja nije uspjela to učiniti ratom, konkretno akcijom Neretva 93. Uzurpacijom općinskih i županijskih nadležnosti pokušava se činiti taj prodor prema Neumu, konkretno preko luke u Neumu pa čak i preko sporenja Pelješkog mosta,” ističe Ljubić.

“Ova knjiga je pokušaj da se isključe proizvoljne interpretacije te da se uklone naslage ratne političke propagande. Cilj je da se ovim hladnim znanstvenim pristupom kaže što se događalo u BiH,” dodaje povjesničar Ivo Lučić.

“Ako netko bude nastavio ovo istraživanje, morat će pokazati neke sasvim nove dokumente koji će tvrditi nešto sasvim drugo”, poručuje Anita Šihić, urednica i direktorica Hrvatske sveučilišne naklade.

“Svi koji žele na objektivan način razumjeti okolnosti rata u BiH, posljedice i sporenja sukobljenih strana oko unutarnjeg uređenja BiH sad imaju na jednom mjestu niz vrijednih činjenica. Ovo će pokazati da Domovinski rat u BiH ima i druge strane koje su manje poznate u javnosti,” kaže Željko Raguž.

“Knjiga je interdisciplinaran pristup profesora Tuđmana gdje je spojio politologiju, pravo, sigurnost i povijest”, poručuje povjesničar Hrvoje Mandić.

Knjiga je opsežno djelo s 444 stranice i 993 fusnote. Nakon predstavljanja u Mostaru, knjiga će biti promovirana i u Vitezu.