Prekinuta izvanredna sjednica Vlade HNŽ-a

Izvanredna sjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije prekinuta je u četvrtak odlaskom SDA-ovih ministara. Cilj sjednice bila je provedba pravomoćne presude Županijskog suda oko imenovanja ravnatelja županijske policije, za što rok istječe u četvrtak.

“Resorni ministar Slađan Bevanda i županijski javni pravobranitelj Vlado Bevanda detaljno su članove Vlade upoznali s obvezama koje iz presude proizlaze. Nakon višesatne rasprave bilo je jasno kako ministri iz Stranke demokratske akcije nisu spremni podržati odluku koju je predložio resorni ministar, čime bi se u cijelosti ispoštovala presuda suda. To podrazumijeva Odluku o razrješenju i okončanju postupka imenovanja ravnatelja policije sukladno presudi, odredbama Zakona o unutarnjim poslovima i prijedlogu skupštinskog Neovisnog odbora za odabir i reviziju”, izjavio je glasnogovornik Vlade Pero Pavlović.

Kako navodi, u tijeku rasprave ministri iz SDA-a zatražili su stanku nakon koje se više nisu vratili na sjednicu Vlade.

“Suočen s takvom situacijom, predsjednik Vlade konstatirao je kako nema uvjeta za nastavak sjednice te je, zaključujući današnji rad, pozvao sve relevantne čimbenike da se uključe u traženje rješenja kako bi se nastavila provedba presude suda, prijedlog skupštinskog Neovisnog odbora za odabir i reviziju, poštovali zakoni, a povrh svega zajamčila sigurnost građana i njihove imovine”, izjavio je Pavlović.

Županijski odbor SDA-a ranije je zatražio provedbu presude Županijskog suda u Mostaru kojom je utvrđeno nezakonito imenovanje ravnatelja policije HNŽ-a.

Županijski odbor HDZ-a BiH objavio je u srijedu da je Županijski sud presudom stao na stranu SDA-a i preuzeo odgovornost za sigurnosno stanje u županiji donoseći takvu presudu u četvrtoj godini mandata policijskog ravnatelja.