Prekinuta rasprava o Pelješkom mostu, upućena nova pisma EP-u

Sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH prekinuta je u četvrtak tijekom rasprave o Pelješkom mostu, a predsjedateljica Borjana Krišto najavila je da će se nastaviti idućeg tjedna.

Zastupnica Demokratske fronte Hanka Vajzović zatražila je Informaciju o aktivnostima vezanim za izgradnju Pelješkog mosta od Ministarstva komunikacija i prometa BiH koju su u četvrtak zastupnici razmatrali, a Vajzović je rekla da su informacije u izvještaju šture i nepotpune.

Budući da je za propuste o ovom pitanju optužila ministre koji su obavljali tu dužnost od 2006. godine, kada je radna grupa dviju zemalja utvrdila dimenzije mosta tako da se osigura neškodljiv prilaz Neumu, ministar Ismir Jusko pozvao je Vajzović da ne iznosi kvalifikacije protiv ministra te je podsjetio da je on državni ministar i zastupa njene interese.

Zastupnik HDZ-a BiH Predrag Kožul ocijenio je da je izgradnja mosta u interesu dviju zemalja te da bi se njime riješili prometni i ekološki problemi, zbog čega je mišljenja da ne treba sprječavati izgradnju, kako je naveo, neumske zaobilaznice.

Podvukao je i da je interes građana Neuma, koji je blokiran zbog prolaza kroz taj grad na moru tijekom ljetnih mjeseci, dodajući da se izgradnjom mosta i pristupnih i zaobilaznih cesta u Bosnu i Hercegovinu definitivno smješta Jadransko-jonska cesta.

Zastupnik SDP-a Denis Bećirović rješenje vidi u međudržavnom ugovoru između BiH i Hrvatske u kojem bi se definirala pozicija BiH te pravni režim i plovni put kojim će se kretati prema i iz BiH.

Sadik Ahmetović iz Nezavisnog bloka naglasio je da je ova tema narušila odnose između dviju zemalja, što nikome nije dobrodošlo, a mišljenja je i da će ovakva retorika vratiti BiH natrag, dok će pojedinima donijeti određene političke poene.

Zastupnik NDP-PDP-a Momčilo Novaković iznio je stav da, bez obzira što PSBiH napravi i kakve zaključke usvoji, deklaracije potpiše i pisma uputi, ništa od toga neće spriječiti Hrvatsku odnosno Europsku uniju da gradi Pelješki most.

Zastupnik HDZ-a Nikola Lovrinović upozorio je da Hrvatska ne gradi zid nego most, ali je dopredsjedavajući Doma Mladen Bosić (Srpska demokratska stranka) rekao da bi on tražio jadransko-jonsku autocestu umjesto da se gradi Pelješki most.

“Ovo pitanje ne može se riješiti drugačije nego da se utvrde granice, i to dogovorom između dviju zemalja uz posredovanje EU i što je to što BiH omogućava prava na pristup otvorenom moru u skladu s međunarodnim pravom”, ponovio je dopredsjedatelj Doma Šefik Džaferović (SDA).

U međuvremenu, predsjedatelji obaju domova PSBiH, Borjana Krišto i Bariša Čolak, uputili su pismo Europskom parlamentu u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta nakon što su to ranije učinili zamjenici predsjedavajućih obaju domova Šefik Džaferović i Safet Softić.

Krišto i Čolak naveli su, između ostaloga, da Džaferovićevo i Softićevo pismo nije službeni stav Parlamentarne skupštine BiH nego njihov osobni i da je pismo upućeno jednostrano te da u njemu postoje neosnovane i neslužbene tvrdnje.

Iako rasprava o ovoj točki dnevnog reda nije okončana, prema dogovoru Kolegija Doma sjednica je prekinuta, a Krišto je najavila da će zasjedanje biti nastavljeno idućeg tjedna.