Prihvaćen akcijski plan izvoza mesa peradi na tržište Europske unije

Nakon što je Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine pripremio Akcijski plan za rješavanje preporuka misije Direktorata za zdravlje i hranu, analize i revizije Europske komisije, koja je provedena od 28. svibnja do 1. lipnja ove godine, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH službeno je obaviješteno da je prihvaćen plan izvoza mesa peradi na tržište EU.

Po odobravanju plana, EU komisija će završiti procedure izmjene Uredbe komisije EZ br. 798/2008, kako bi Bosna i Hercegovina bila uvrštena na listu zemalja iz kojih je dozvoljen izvoz mesa peradi u EU, ali i Odluke 2007/777, kako bi ova zemlja bila uvrštena na listu zemalja iz kojih je dozvoljen izvoz proizvoda od mesa peradi u EU.

– Najvažniji dio posla je uspješno završen. Očekujem da će se i ove preostale, administrativne procedure što prije finalizirati, i da će ova izuzetno potentna grana poljoprivrede, koja veže 20.000 radnih mjesta, vrlo brzo doživjeti ekspanziju – izjavio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Ured za veterinarstvo će, nakon provedenih procedura, dostaviti komisiji listu objekata kojima je odobren izvoz peradi i proizvoda od mesa peradi u EU, kako bi isti mogli započeti s izvozom, priopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Izvor: Fena