Prihvaćeni zahtjevi branitelja, evo prijedloga zakona

Zajedničko povjerenstvo oba Doma Federalnog parlamenta usuglasila su konačni tekst Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji.

Prijedlog ovog zakona usvojen je u različitim tekstovima u Zastupničkom i Domu naroda zbog čega je ovo povjerenstvo moralo održati sjednicu i usuglasiti zakon, koji će se opet morati naći na sjednicama oba doma.

Vlada FBiH, koja je predlagač zakona, na sjednici Zastupničkog doma 10. srpnja prihvatila je 11 amandmana zastupnika i oni su postali sastavni dio teksta zakona. Na toj sjednici Vlada nije prihvatila 19 amandmana, ali su oni usvojeni glasovima zastupnika.

Na Domu naroda usvojen je Prijedlog zakona sa uključenih 11 amandmana, te još četiri amandmana koja su branitelji zahtijevali. Posao Komisije bio je da se usaglasi oko 15 preostalih amandmana, što je danas i učinjeno.

Kako se neslužbeno doznaje, članovi Povjerenstva prihvatili su sve što su branitelji zahtijevali.

Posao u vezi s usuglašavanjem amandmana brzo je završen, osim onih koji su se ticali braniteljskog dodatka. Na kraju usvojen je amandman koji predviđa da branitelji dobiju dodatak od šest maraka za svaki mjesec proveden u ratu.

Ovu informaciju je nakon sjednice potvrdio novinarima i predsjednik Povjerenstva, dopredsjedavajući Doma naroda Jasenko Tufekčić.
“Ugodno sam iznenađen da smo danas uspjeli zaokružiti kompletnu priču sa ovim zakonom. Naglašavam da sada ljudi rade na stavljanju na papir onoga što je usvojeno na sjednici Komisije. Kada će rukovodstva domova zakazati sjednicu to morate pitati njih, rekao je Tufekčić.”

Izaslanik Kluba Hrvata u Domu naroda Ivo Tadić kazao je da će se u što kraćem roku pokušati u parlamentarnu proceduru uputiti usuglašeni tekst navedenog zakona.
“Ono što je problem je u ovakvim okolnostima, u izborno vrijeme i pod ovakvim pritiskom donositi važne zakone unutar ove oblasti. Bojim se da je zakon neprovodiv”, dodao je Tadić uz uvjerenje da će se u oba doma Parlamenta Federacije BiH u narednim danima zakon usvojiti.

Predsjednik Kluba izaslanika SBB-a Nasir Beganović izrazio je nadu da će se donijeti provodiv zakon nakon što je došlo do usuglašavanja na današnjoj sjednici Komisije.
Podržali smo sve zahtjeve branitelja, koje su kroz amandmane dostavili Parlamentu, istaknuo je Beganović.

Jedan od predstavnika branitelja, koji su ishod današnje sjednice čekali ispred Federalnog parlamenta, Drago Grbavac iz Udruge “Zaboravljeni branitelji” izrazio je zadovoljstvo zbog usuglašavanja zakona, te poručio da za sada nema potrebe za prosvjedima branitelja, koji u što skorije vrijeme očekuju da se zakažu sjednice domova Federalnog parlamenta.

Prijedlog zakona možete pogledati na linku portala ljubuski.net.