Prodati zelenu masu smilja ili destilirati pa čuvati?

Prošle godine u ovo doba, destilerije su bile zatrpane smiljem koje je dobro rodilo. Već tada je otkupna cijena oborena s 5 na 3 KM što je također izazvalo nezadovoljstvo kod smiljara. Ove godine, potpuno drugačija slika. Cijena je još uvijek nepoznata, smilje se mora brati, a destilerije prazne. Provjerili smo, neke destilerije nude otkupnu cijenu smilja čak i po 1 KM.
To je katastrofa, poručuje Stanko Puca iz Kruševa koji na obiteljskom imanju ima preko 120.000 zasađenih sadnica smilja.

Na sastanku Grupacije proizvođača i prerađivača smilja kazali su kako nema kupaca ulja i da oni nemaju mehanizam kojim bi odredili otkupnu cijenu smilja. Kako bi se spasila sezona iz Grupacije predlažu novi model otkupa ulja. To bi značilo da uzgajivači destiliraju svoje smilje, plate usluge destilacije, uskladište ga i čuvaju do pronalaska kupaca.

U srijedu će ova Grupacija održati sastanak s vlasnicima destilerija kako bi se i njima predložio ovakav model. U svakom slučaju, sve razine vlasti trebale bi se uključiti kako bi spasile ovu sezonu.